• Pčelinjak zimi
  • 16.12.2018. 09:30

Radovi u pčelinjaku u decembru - treba li čistiti krovove od snijega?

Košnice koje imaju ravne krovove i samim tim nezaštićena leta potrebno je držati čistim od snijega radi same ventilacije košnice, dok snijeg sa krovova nije potrebno čistiti jer se smatra da je dobar izolator.

Foto: Pixabay/byrev
  • 397
  • 22
  • 0

Pčelari koji su u jesenjem periodu uspješno pripremili svoje pčele za zimu (obezbijedili dovoljne količine hrane, izolovali košnice od jakog udara vjetra) u decembru nemaju potrebe za radovima na samom pčelinjaku. 

U ovom periodu trebaju se izvršiti samo posjete oko samog pčelinjaka odnosno košnica u cilju pregleda da li su krovovi oštećeni ili otklopljeni, da li postoje određene šupljine na samim nastavcima i slično. Takođe tokom posjete može se izvršiti pregled bez otvaranja košnice tako što se priklanjanjem uha i laganim kuckanjem u visini pozicioniranog  klubeta čuje zujanje pčela i tako ocijeni trenutno stanje pčela. Iskusniji pčelari na osnovu zujanja mogu da ocijene da li je društvo u dobroj kondiciji,ima li maticu i dovoljne količine hrane, piše Žana Kovačević na portalu Savjetodavna Srpske

Snijeg sa krovova nije potrebno čistiti

S obzirom da temperature u ovom mjesecu obično ne prelaze iznad 5°C može se izvršiti pregled i tretiranje varoe na onim pčelinjacima gdje to nije obavljeno u ranijem periodu.

Pčele se nalaze zbijene u klubetu tako da se preporučuje samo tretman sa oksalnom kiselinom nakapavanjem po ulicama i to 5 ml/ po ulici dok tretman dimljenjem iz tih razloga nema značajnog efekta.

Košnice koje imaju ravne krovove i samim tim nezaštićena leta potrebno je držati čistim od snijega radi same ventilacije košnice, dok snijeg sa krovova nije potrebno čistiti jer se smatra da je dobar izolator.

Zimi ne otvarajte košnice

Potrebno je  postaviti rešetke i suziti otvore leta i tako spriječiti mogućnost ulaska miševa i formiranja mišjeg gnijezda u košnici

U svakom slučaju potrebno je što manje uznemiravati pčele da ne bi došlo do njihovog pomjeranja unutar košnice, razdvajanja klubeta i na niskim temperaturama teškog ponovnog vraćanja u prvobitno stanje što dovodi do uginuća pčela. Otvaranjem košnice dolazi do pucanja propolisa kojim su pčele zatvorile nepotrebne šupljine i zbog niskih temperatura nisu u mogućnosti ponovo ih zatvoriti.

Zimski period pčelari najviše provode u zatvorenim prostorima gdje vrše pripreme za sljedeću pčelarsku sezonu u vidu sklapanja i užičavanja ramova, sklapanja i farbanja novih nastavaka i izradu ostalih dijelova košnice.


Tagovi

Pčelinjak zimi Košnica Varoa Oksalna kiselina Propolis


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi