Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maj u pčelinjaku
  • 05.05.2023. 10:30

Radovi u pčelinjaku tokom maja

Pčele ulaze u puni razvoj, vrlo su aktivne u održavanju postojećeg i izgradnji novog saća te razvoju i održavanju legla.

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.430
  • 83
  • 0

U pčelinjaku u mjesecu maju radovi se uglavnom fokusiraju na prikupljanje nektara i polena od biljaka koje cvjetaju u tom razdoblju. Pčele ulaze u puni razvoj, vrlo su aktivne u održavanju postojećeg i izgradnji novog saća te razvoju i održavanju legla.

Tokom ovog mjeseca, ovisno o lokaciji, cvate bagrem, livadske cvjetnice, kadulja, kesten, voćke (jabuka, kruška...)

Neke od specifičnih aktivnosti koje se obavljaju su:

  • Prikupljanje nektara i cvjetne peludi: Cvjetaju biljke poput bagrema, lipe, divljeg kestena, maslačka i mnogih drugih koje su pčelama interesantne i važne u ovom mjesecu pa prikupljaju nektar i pelud s ovih biljaka kako bi hranile svoje buduće naraštaje.

  • Izgradnja novih saća: Pčele intenzivno izgrađuju novo saće kako bi imale dovoljno mjesta za leglo, skladištenje meda, peluda i drugih resursa. Ova aktivnost je posebno važna u ovom razdoblju kada prikupljaju velike količine nektara.

  • Održavanje postojećih saća: Pčele provjeravaju postojeće saće i po potrebi obavljaju popravke kako bi se osiguralo da su u dobrom stanju za skladištenje resursa.

  • Briga o leglu: Leglo se ubrzano razvija, pa je važno da pčele brinu o njemu kako bi se osiguralo da će nove generacije biti zdrave i snažne.

  • Kontrola rojeva: Ukoliko kolonija postane prevelika i osjeti kako joj prostor postaje premali, može doći do pojave rojenja. Pčelari bi na vrijeme trebali kontrolirati te aktivnosti kako bi se ili izbjegao rojevni nagon ili osiguralo da se novi formiraju na siguran i kontroliran način.

Ovo su samo neke od aktivnosti. Važno je imati na umu da se radovi mogu razlikovati ovisno o mikrolokaciji, regiji, nadmorskoj visini gdje je pčelinjak smješten i drugim faktorima.

Maj je osim toga mjesec u godini kada pčelari počinju ubirati plodove dosadašnjih radova. Zbog tih činjenica, ali i zbog bujanja vegetacije, gotovo su svakodnevno u pčelinjaku.

Bitna je i priprema nastavaka za pčelinju pašu. 

Plodišni dio svake košnice trebamo razmjestiti na taj način da okvir s maticom stavimo u sredinu plodišnog dijela košnice dok do njega stavljamo sa svake strane po jedan okvir sa razrađenim saćem kako bi matica imala mjesta za polaganje jajašca.

Prvi i deseti okvir plodišnog dijela košnice popunjavamo s peludnim okvirima dok ostatak popunjavamo s praznim okvirima s užičenom satnom osnovom. Ukoliko pčelarimo s matičnom rešetkom u tom slučaju stavljamo ju na prvi nastavak kako bi maticu ograničili u njenom nastojanju da prijeđe u medišni dio košnice.


Tagovi

Radovi u pčelinjaku Svibanj u pčelinjaku Prikupljanje nektara Gradnja saća Briga o leglu


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.