Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • April u pčelinjaku
  • 31.03.2024. 10:30

Radovi u pčelinjaku tokom aprila: Vrijeme kad se osiguravaju zdrave i jake zajednice

Cilj pčelara u ovom razdoblju je osigurati jake i zdrave zajednice koje će moći iskoristiti glavnu pašu u maju.

Foto: Sanja Dovečer
  • 162
  • 18
  • 0

April je za pčelare ključni mjesec u godini. Vrijeme se zagrijava, priroda budi, a pčele ubrzano izlijeću iz košnica i sakupljaju nektar i pelud. Cilj je u ovom razdoblju osigurati jake i zdrave zajednice koje će moći iskoristiti glavnu pašu u maju.

Pčelarski kalendar direktno je povezan s godišnjim dobima. U većini pčelinjaka ovaj mjesec znači da je proljeće konačno stiglo i da se priroda pa tako i pčele intenzivno pripremaju na nadolazeću sezonu. Pregled košnice i provjera snage zajednice, prisutnost matice, legla i zaliha hrane jedan su od redovnih zadataka na pčelinjaku pa tako i u aprilu. 

Širenje leta i proširenje same košnice

Osigurajte, ako već niste, da imate puno rezervnih okvira i medišnih nastavaka pri ruci za nadolazeću sezonu. Neće ih nadam se biti previše. Ako ništa drugo, ako planirate pokupiti odnosno uhvatiti roj ili dva, uvijek je najbolje za tako nešto biti spreman unaprijed.

Potrebno je obratiti pažnju na zdravlje pčela i moguće znakove bolesti. Po potrebi vrši se širenje leta i proširenje same košnice dodavanjem nastavaka sa satnim osnovama u nastavljačama dok se kod AŽ i sličnih redovno dodaju novi okviri. 

Prije svega se preporučuje pratiti lokalna vremenska prognoza, pa se prema njoj prilagođavaju radovi direktno u pčelinjaku. Uostalom kao i uvijek preporučuje se koristiti zaštitna oprema prilikom rada s pčelama bez obzira na iskustvo pčelara. S pčelama se uvijek radi strpljivo i pažljivo bez prevelike buke i trešnje.

Vrši se stimulativno prihranjivanje. Kada još nema dovoljno prirodne paše i legla, mogu se prihranjivati rijetkim sirupom napravljenim od vode i šećera u omjeru 1:1. Stimulativno prihranjivanje potiče razvoj pčelinje zajednice i pomaže u jačanju pčela.

Suzbijanje varooze:

  • Varroa je parazit koji ugrožava zdravlje pčela.
  • U aprilu se provode kontrole i preventivne mjere borbe protiv varooze, uz korištenje zakonski odobrenih sredstava.

Ne želite li ga, spriječite rojenje 

Posmatranje rojenja dio je aktivnosti u aprilu i maju. Zakasni li pčelar s nekim od radova, sklone su u tim mjesecima rojenju. Pratite znakove i poduzmite mjere za sprječavanje rojenja, ako je potrebno i ako ih ne želite na svom pčelinjaku.

Uzgoj matica također se počinje u ovom mjesecu. Ako želite uzgojiti nove matice, u aprilu je vrijeme za formiranje jakih odgajivačkih porodica.

Skupljanje peludi dio je radova koji ovisno o lokaciji pčelinjaka počinju baš u naredna dva mjeseca. Ako želite prikupljati pelud, u aprilu je idealno vrijeme za postavljanje skidača peludi. U ovom mjesecu je potrebno početi pripremati i opremu za vrcanje meda, ako već niste počnite razmišljati i o nabavci ambalaže za med i slično.

Zaključak: April je za pčelare vrlo aktivan i prvenstveno zahtjevan mjesec, ali uz dobru organizaciju i brigu o pčelinjim zajednicama on može za sebe osigurati poprilične količine meda. Uz dobru praksu i predan rad, pčelarstvo za njega može biti izuzetno korisno i pozitivno iskustvo.


Tagovi

Radovi u pčelinjaku Uzgoj matica Rojenje Suzbijanje varooze April u pčelinjaku Briga o pčelama


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]