Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelar iz Velike Kladuše
  • 28.07.2017. 12:00

Proizvode 18 različitih proizvoda od meda

Nedžad ističe da se pčelarstvom počeo baviti još prije skoro dvadeset godina, odnosno kada je imao 23 godine, a cijela priča je krenula na nagovor jednog iskusnog pčelara, od kojeg je kupio svoje prve košnice.

Foto: Arhiv obrta
  • 1.991
  • 101
  • 0

Prema nezvaničnim podacima Federalnog ministarstva poljoprivrede, te Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a, u BiH se oko 10.000 ljudi bavi uzgojem pčela i proizvodnjom pčelinjih proizvoda, a velikom broju od njih pčelarstvo predstavlja glavni izvor prihoda. Jedan od najvećih proizvođača meda i pčelinjih proizvoda na području općine Velika Kladuša je Nedžad Kekić, vlasnik poljoprivrednog obrta "Pčelarstvo Kekić".

Pčelarstvom se počeo baviti na nagovor prijatelja

Nedžad ističe da se pčelarstvom počeo baviti još prije skoro dvadeset godina, odnosno kada je imao 23 godine, a cijela priča je krenula na nagovor jednog iskusnog pčelara, od kojeg je kupio svoje prve košnice.

"Neki moji prijatelji su pčelarili, pa su me oni nagovorili. Ovom prilikom moram spomenuti svog prijatelja, Envera Osmanovića, profesora matematike, koji sad živi u Sarajevu. On me uveo u pčelarstvo i tada mi je prodao deset rojeva. Prve godine smo supruga i ja radili oko toga, nama se to svidjelo, bilo je nešto malo i prihoda. Tada je te godine bio dobar prinos meda, a iduće godine smo svoje košnice proširili za još pet dodatnih i tako smo se počeli širiti jer smo vidjeli da je to unosan posao", priča Nedžad Kekić.

Godišnje proizvedu dvije tone meda

Danas, obrt Pčelarstvo Kekić posjeduje 110 košnica, a iste u prosjeku daju i preko dvije tone meda na godišnjem nivou, kao i određene količine ostalih pčelinjih proizvoda koje služe za pravljenje suplemenata i pripravaka na bazi meda.

Kako je rekao već u uvodnom dijelu, posao sa pčelama je ubrzo postao jako unosan i donijeli su odluku da polako proširuju kapacitete svojih pčelinjaka. Cijeli posao oko pčela obavlja sam Nedžad sa svojom suprugom Elvisom. Dodaje da proizvode skoro sve proizvode od meda, njih ukupno 18, osim pčelinjeg otrova.

Proizvodi od meda

"Prošli smo edukaciju i za pčelinji otrov ali nije nam se dalo zato što tržište nije uređeno, tako da smo odustali od tog proizvoda, a sve druge proizvode imamo u ponudi", dodaje Nedžad.

Na pitanje da li se u današnje vrijeme može živjeti od pčelarstva, Nedžad otkriva da on sa svojom sada već peteročlanom porodicom i sa 110 košnica, koliko ih trenutno posjeduje, može obezbijediti solidna primanja za naš bosanskohercegovački standard.

Ipak, sve ovo ne bi bilo moguće raditi bez najsavremenijih mašina, a među njima je njaznačajnija ona za vrcanje meda.

"Sam postupak vrcanja, odnosno tehnologija vrcanja nije baš jednostavan iako mnogi pčelari misle da je to lak posao no on to nije. To zahtjeva način pravilnog postavljanja okvira, zatim okretanje. Najbolje je kad se stave okviri, pravilno okrenuti okvire onako kako to treba, zatim sačekati mašinu da stane i da se okrene u drugom smjeru istom brzinom i istog vremenskog intervala. Zatim slijedi treći korak, gdje se pojavača brzina okretanja, kako ne bi došlo do lomljenja saća...", objašnjava nam Nedžad.

Košnice porodice Kekić

Svoje proizvode prodaju od kuće

Većinu svojih proizvoda porodica Kekić prodaje od kuće, gdje imaju prostoriju u kojoj su uredno izloženi svi artikli. Kod običnog kupca najveću zabunu izaziva kristalizirani, ili u narodu poznatiji ušećereni med. Bez obzira što je to sasvim normalan proces kod prirodnog meda, takav med prolazi proces dekristalizacije, odnosno vraćanje kristaliziranog meda u tečno stanje.

I Nedžadova supruga smatra da je ovaj posao jako lijep i da se od istoga može sasvim lijepo živjeti.

"Zaista je ovo jedan divan posao, oduzima i vrijeme i traži mnogo odricanja, ali vrijedi kad se u to zaljubiš i kad daš dio sebe. To je jako lijepo, ispunjavaš svoje vrijeme. Ovdje je jako bitno zaokružiti cijeli proces od pčelinjaka do prodaje. Ovaj posao iziskuje dosta odricanja, ali pored mojih obaveza kao majka stižem sve to obaviti i jako sam sretna što smo izabrali ovaj vid posla", kaže Elvisa Kekić.

Poljoprivredi obrt "Pčelarstvo Kekić" smješten je u naselju Glavica kod Male Kladuše. Iako većinu svojih proizvoda prodaju domaćim kupcima, Nedžad i Elvisa ističu kako postoji interes kupaca i iz inostranstva, međutim, veliki problem predstavlja smanjenje broja košnica na našem području što dovodi do pada u proizvodnji meda i ostalih pčelinjih proizvoda.

No, bez obzira na sve, ova porodica definitivno je jedan od najboljih primjera da se predanim radom, dobrom organizacijom i snažnom voljom uz kvalitetne proizvode može stvoriti idealan mali porodični posao.

Foto: Arhiv obrta "Pčelarstvo Kekić"


Fotoprilog


Tagovi

Pčelarstvo Kekić Pčelar Velika kladuša Prodični posao Proizvodi od meda


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]