• Košnice
  • 25.07.2020. 18:00

Premjestio 1.200 košnica na granicu kako bi ih spasio da ne uginu

Zbog sve većeg korištenja pesticida na usjevima, Dobromir Eneva je svoje košnice morao premjestiti na granicu s Grčkom kako bi ih spasio od smrti.

Foto: Jumpstory
  • 4.304
  • 442
  • 0

"Svuda oko nas mirišd timijan, kamilica, origano, jagode, neven i desetine drugih biljaka koje moje vrijedne pčelice svakodnevno obilaze“, započeo je priču za agronovinite, 39-godišnji pčelar Dobromir Eneva.

Prije dvije godine zajedno sa svojom porodicom odlučio se početi baviti pčelarstvom, a svojih sada trenutno 1.200 košnica smjestio je u podnožje Istočnog Rodopa u Bugarskoj. Priznaje i kako ih je bilo puno više, oko 2.300, no zbog nedavnog razvijanja intenzivne poljoprivrede u tom području i stalnog tretiranja usjeva pesticidima određen broj pčela nažalost je uginuo. 

Kako bi ih spasio, počeo je proučavati gdje se u Bugarskoj priroda održava čistom i bez industrijskih zagađivača, a istovremeno je bogata medonosnim biljkama. Tako je otkrio divlje prašume u blizini granice s Grčkom i svoje košnice smjestio 20 km jugoistočno od Ivajlovgrada.

Revizorski sud EU: Mjere za zaštitu pčela i drugih oprašivača uglavnom neučinkovite

"Tamo, uz rijeku Ludu, pčele imaju obilje pašnjaka i desetke hektara mirisnog timijana od kojeg proizvodim med. On ima vrlo ugodan ukus, nježnu bakrenu boju, finu strukturu i intenzivnu aromu. Dobar je protiv prehlade, respiratornih infekcija, kašlja i kožnih bolesti. Redovnim unosom meda od timijana smanjuje se rizik od raka dojke, endometrija i prostate“, pojašnjava Eneva. 

Pčelari zatražili pomoć od  države

Podsjećamo, masovno uginuće pčela u bugarskom selu Petokladentsi te 60-ak kilometara udaljenom Plevenu, zabilježeno je u vremenu od 10. do 13. maja. Što je najgore, nije prvi put, ondje se to događa već tri godine. Tamošnji su pčelari odmah nakon uginuća napisali prijavu Regionalnoj upravi poljoprivrede, a sutradan su stigli vladini službenici i veterinari i uzeli uzorke uginulih pčela i usjeva u blizini mjesta trovanja.

Uzorci su poslati u laboratorij Primorisa u Plovdivu, a rezultati su objavljeni 22. maja. Otkriveno je da se u uginulim insektima nalazi aktivna materija tiametoksam koja je zabranjena za upotrebu u EU od decembra 2018. Iz istog su razloga zabranjene i neke druge hemijske supstance, uključujući klotianidin i imidakloprid.

Već treće godine pomor pčela u Bugarskoj - krivac zabranjeni tiametoksam?

Nacionalno naučno udruženje pčelara (NNAP) zatražilo je od Ministarstva poljoprivrede stvaranje posebnog fonda koji će finansirati sve troškove izazvane trovanjem pčela pesticidima. 

"Kada se utvrdi da je poljoprivrednik imao direktan kontakt s uzrokom trovanja novac će dati u fond, a pčelaru će on u što kraćem roku biti uplaćen kako ne bi došlo do podizanja tužbe“, pojašnjava Ilija Tsonev iz NNAP-a te dodaje kako će se tako i sami ratari i drugi uzgajivači koji koriste pesticide odgovornije ponašati. 


Tagovi

Bugarska Košnice Pčele Pesticidi Fond


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je #digitalizacija poljoprivrednog sektora izuzetno važna. Kako ubrzati transformaciju poljopr... Pročitaj cijelu bilješku »