Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji proizvodi
  • 29.05.2019. 07:30
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Livno

Prabaka se bavila pčelarstvom - njenim stopama idu Slavica i Mirando Šperac

OPG Šperac djeluje u simbiozi sa prirodnim načelima. Svojim pčelama omogućuju samo najkvalitetnije paše, a od njih racionalno uzimaju njihove produkte i pretvaraju ih u visokokvalitetne prehrambene proizvode i prirodne kozmetičke preparate.

Foto: Arhiva porodice Šperac
  • 974
  • 248
  • 1

U zapadnom dijelu BiH preko Kupres planine smješten je grad Livno. Livanjski divlji konji i livanjski autohtoni sir nisu jedina obilježja ovoga prirodom netakutog kraja. Na prirodnim pašnjacima daleko od izvora zagađenja nastanjeno je nekoliko hiljada košnica. Među njima su i prepoznatljivi pčelinjaci OPG-a Šperac čiju uspješnu priču priča Slavica Šperac.

Ljubav prema prirodi i pčelama je osnovni pokretač

Dvadeset godina ranije, pomalo stihijski i sa velikom neizvjesnošću počinje priča porodice Šperac. Kako ističe Slavica, njen suprug Mirando se prije otprilike dvadeset godina odlučio za bavljenje pčelarstvom.

"Osnovni motiv za bavljenje pčelarstvom kod moga supruga bila je ljubav prema prirodi i selu. Kao dječak je dosta vremena provodio na selu i samim time je zavolio život u saradnji sa prirodom. Sa druge strane imao je i obavezu prema pokojnima dedi i baki za imanjem kojeg je naslijedio.“

Mirando je, kako navodi supruga, nastavio prekinutu tradiciju bavljenja pčelarstvom u ovoj porodici, budući da se njegova prabaka bavila pčelarstvom. Svoju pčelarsku priču je najprije počeo sa malim brojem košnica koje je kasnije proširivao otkrivajući impresivan svijet pčelarstva.

I Mirandova prabaka bavila se pčelarstvom 

Budući da je vrlo brzo preuzeo još dva velika pčelinjaka od starijih kolega, Mirando je intenzivno ušao na velika vrata svijeta pčelarstva, a sa njim i cijela njegova porodica. 

Održati kontinuitet zdravlja pčela je najbitniji posao

Proizvodnja porodice Šperac trenutno broji 4 velika pčelinjaka stacionirana na području Livna. Svaki od njih broji 50 do 60 vitalnih pčelinjih društava. Pčelinjaci se nalaze na različitim nadmorskim visinama. Pčele su stacionirane na površinama koje prekriva vrijesak, mješavine livadskih kultura, šumskim područjima i područjima ispaše na medljiku. Kako ističe Slavica, najbitnije im je održati kontinuitet zdravlja i razvoja pčelinjih zajednica.

"Svjesni smo da je priroda ta koja nam daje sve blagodati koje moramo iskoristiti. Sa druge strane znamo da je bez pčela opstanak čovječanstva ugrožen. Shodno tome, razvoj pčelinjih zajednica i njihovo zdravstveno stanje je naš imperativ. Ovo se pogotovo odnosi na loše proizvodne godine kada se trudimo održati kontinuitet zdravstvenog stanja naših zajednica."

Slavica navodi kako im je vrlo bitno prilikom održavanja zdravstvenog stanja pčela pčele seliti na paše i pratiti vegetaciju, a time i svkakako i obogaćivati pčelinju pašu sijanjem medonosnog bilja što oni i rade.

Njihova paleta proizvoda tokom vremena se proširivala, ali nikada nisu išli na uštrb kvaliteta. Od pčelinjih proizvoda u ponudi imaju med, polen, propolis, matičnu mliječ, pčelinji vosak i proizvode od voska kao što su svijeće i figure, mješavine od meda, polena i mliječi kao i medne rakije i meleme od propolisa.

Kvalitet meda porodice Šperac potvrđen je i analizama koje su vršene od strane akreditiranih ustanova. Naime, po parameterima kvalitete med od vrijeska ocjenjen je kao vrlo kvalitetan proizvod čije su nutritivne vrijednosti zadovoljile sve predviđene standarde.

Zajednička ljubav prema prirodi vodi ka uspjehu

Ljubav prema prirodi spojila je supružnike Šperac. Kako Slavica ističe, uz supruga koji je dosta ranije počeo sa bavljenjem pčelarstvom, i ona je zavoljela prirodu i zdravi način života u simbiozi sa prirodnim načelima. To je bio i pokretač početka bavljenja pčelarstvom i unaprijeđenja obiteljskog posla.

"Uz unaprjeđenje obiteljskog posla želja mi je bila i proizvoditi domaće sapune i kreme za svoju obitelj. Moj prvi proizvod bio je melem od propolisa koji se pokazao kao vrlo učinkovit proizvod kod različitih vrsta kožnih oboljenja. Nastavila sam sa educiranjem i pručavala izradu prirodnih sapuna a nakon toga i ostalih proizvoda."

Proizvodnja za vlastite potrebe i njegu vlastite kože ubrzo se proširila na proizvodnju za prijatelje a kasnije i za sve stanovnike Livna i okolnih općina. Trenutno u ponudi imaju različite kozmetičke proizvode kao što su sapuni, melemi, balzami za usne, kreme za lice, maslace za tijelo, tonike za lice, šampone za kosu, dezodoranske, kreme za bebe, mirisne soli za kupke i mnoge ostale proizvode. 

Širok asortiman proizvoda

Kvalitet, atraktivno i praktično pakovanje proizvoda kupci su vrlo brzo prepoznali pa je Slavica počela i sa izradom različitih zahvalnica sa poklonima od proizvoda od meda. Kako ističe, mnoštvo je kupaca koji originalne poklone naručuju za prigodne prilike kao što su rođendani, slavlja, ali i vjenčanja.

Zlatne medalje potvrđuju kvalitet

Opg Šperac svoje proizvode prodaju u prodajnom prostoru koji se nalazi u obiteljskoj kući. Njihovi kupci vrlo često posjećuju njihove fb stranice Pčelinjaci Šperac i Prirodna kozmetika BeeNatural na kojima mogu provjeriti dostupnost svih njihovih proizvoda.

Slavica ističe da su vrlo zadovoljni odzivom kupaca i po pitanju prehrmabenih proizvoda od meda, ali i kozmetičkih proizvoda. Tržište im dakako nije problem jer kupci uvijek prepoznaju kvalitetan proizvod.

"Sretni smo i zadovoljni kada nam se kupac vrati opet da kupi naš proizvod. To nam je znak da su oni zaista kvalitetni i da zadovoljavaju sve kupčeve potrebe. Pored toga, čini nas sretnim kada imamo pozitivne komentare od naših kupaca, a vrlo rado želimo i da prihvatimo komentare i sugestije za unaprijeđenje naših proizvoda kojih je vrlo malo."

Kvalitet meda i proizvoda od meda potvrđen je i osvajanjem šampionske diplome u kategoriji livadskog meda na međunarodnom natjecanju u Zagrebu i zlatne medalje za vrijeskov med u Splitu. 

Budući planovi vezani za pčelarstvo

Trenutno ne postoje prepreke u prodaji meda na domaćem tržištu. Kako navodi Slavica, prodaja odavno ne predstvalja problem budući da ključ svoga uspjeha temelje na kvalitetu proizvoda. Vrlo bitno im je stalno educiranje pa shodno tome često su viđeni na regionalnim sajmovima i edukacijama. Pored toga, trude se napraviti spoj između tradicije i invacija pa shodno tome stalno ulažu u novu opremu.

U OPG Šperac stalno ulažu u novu opremu 

"Svjesni smo da su zahtjevi tržišta vrlo oštri. Kupci uvijek traže kvalitetan proizvod onaj koji zdravlju prija. Pa prema tome pokušavamo stalno zadržati odgovarajuće higijenske uslove proizvodnje. Naša proizvodnja je temeljena na tradiciji, ali svakako uvijek tražimo nova znanja i spremni smo uložiti dodatne napore kako bismo unaprijedili našu proizvodnju."

Iako ova proizvodnja iziskuje dodatno odricanje, Slavica ističe da njima primat nije na kvantitetu nego na kvaliteti proizvoda. Svoje planove za budućnost ovaj OPG temelji na proizvodnji zdravstveno ispravnih prehrambenih proizvoda od proizvoda pčela ali i proizvodnji prirodne kozmetike.


Fotoprilog


Tagovi

Pčelinji proizvodi Med Propolis Matična mliječ Prirodna kozmetika BeeNatural Livno OPG Šperac Kvalitet proizvoda


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, sa orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i dijeli zanimljive agro teme.