AgroKlub.ba

\

Pčelarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Pčelarstvo » Potonula cijena meda u Kanadi, krivac uvoz?

Potonula cijena meda u Kanadi, krivac uvoz?

Proizvodnja meda

Potonula cijena meda u Kanadi, krivac uvoz?

Datum: 18.09.2016. 18:00

Kategorija:

Pčelarstvo

Sezona 2015/2016. je za kanadske pčelare počela dvostrukim padom otkupne cijene meda i rastom problema u maloprodaji. Razlog za tu situaciju, stručnjaci vide, prije svega u prošlogodišnjim rekordnim prinosima meda, 43,2 hiljade tona, što je za 11,4% više u odnosu na 2014. godinu.

Sezona 2015/2016. je za kanadske pčelare počela dvostrukim padom otkupne cijene meda i rastom problema u maloprodaji. Kako prenosi SPOS, razlog za tu situaciju, stručnjaci vide, prije svega u prošlogodišnjim rekordnim prinosima meda (43,2 hiljade tona, što je za 11,4% više u odnosu na 2014). To prati i pad cijene meda na globalnom tržištu, kao i povećanje kvote uvoza jeftinog meda iz Argentine, Brazila, Kine i drugih zemalja.

Protiv monopola kompanije "Billy Bee"

Kako bi se situacija bar malo popravila jedan kanadski pčelar je u aprilu ove godine na internetu pokrenuo peticiju u kojoj je za probleme kanadskih pčelara, okrivio kompaniju "Billy Bee", koja kontrolira 50% tržišta u zemlji i aktivno posluje u oblasti nabavke, prerade i prodaje na domaćem tržištu, a takođe se bavi uvozom i izvozom meda.

Uvoz meda u Kanadu potkopava temelje pčelarstva

U peticiji se između ostalog navodi, da 7.000 pčelara sa 600.000 pčelinjih društava, godišnje proizvedu oko 35.000 tona meda, što je dovoljno da zadovolji potrebe Kanađana, pa čak i da oko 40% da bude izvezeno. Prema tvrdnjama pokretača peticije, povećanje uvoza jeftinog meda, potkopava temelje nacionalnog pčelarstva i zaslužuje javnu osudu. Peticija, koja se završava pozivom potrošača da kupuju med direktno od pčelara naišla je na veliku podršku na društvenim mrežama i primorala je kompaniju "Billy Bee" da odgovori na optužbe. Direktor kompanije je istakao da je razočaran oštrinom peticije, dodavši da objektivnost autora treba dovesti u pitanje s obzirom na ukupnu situaciju na kanadskom tržištu meda. Iz te kompanije tvrde da se mnogi pčelari ne slažu sa tvrdnjama iznesenim u peticiji.

Potrošači imaju pravo da znaju kakav med kupuju

Predsjednik kanadskog Savjeta za med Kevin Nicson se takođe oglasio povodom novonastale situacije priznavši da postoje "nejasnoće" u vezi sa trenutnim kanadskim standardom za med. On je napomenuo da potrošači imaju pravo da dobiju istinite informacije pri kupovini meda, ali i dodao da kompanije treba, pri kupovini, da preferiraju prerađivače kanadskog meda.

Većina kanadskog meda potiče od GMO uljane repice

Na kraju treba dodati i to da je u posljednjih nekoliko godina u Kanadi prisutna tendencija smanjenja izvoza domaćeg meda i da se uvoz konstantno povećava. Na primjer uvoz meda iz Brazila, Argentine, Novog Zelanda i drugih zemalja iznosio je 6.300 tona. A kada je riječ o proizvodnji 85% meda proizvedenog u Kanadi potiče od genetski modificirane uljane repice, pa se on zbog toga nikako ne može smatrati organskim proizvodom.

Foto: bigstockphoto.com, kobeza

Broj pregleda članka: 279; Uspješnost članka: 15.95

Izvor: SPOS

Tagovi: Cijena, Uljana repica, Izvoz, Uvoz, Med, Pčele, GMO, Pčelarstvo, Kanada, Billy Bee

Ključne riječi članka: potonula, cijena, meda, u, kanadi, krivac, uvoz, kompanije, kanadskog, potrošači imaju pravo


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.