Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele i ljekovito bilje
  • 10.02.2018. 09:00

Porodica Janković: Svi radimo posao oko pčela i ljekovitog bilja

Osmočlana porodica Mirka i Rade Janković iz Modriče se opredjelila za pčelarstvo i ljekovito bilje. Proizvode sve što pčele daju, a asortiman proizvoda od ljekovitog bilja samo se širi.

  • 6.833
  • 746
  • 0

Osmočlana porodica Mirka Jankovića se posvetila pčelarstvu i pripremi raznih proizvoda iz pčelinjaka i ljekovitog bilja. Mirko je po struci inženjer poljoprivrede, a sa suprugom Radom se već 25 godina bavi pčelarstvom. Posljednjih 15 godina Jankovići su se profesionalno posvetila ovom poslu. Tokom tog perioda bilo je raznih teškoća, promašaja, propusta, loših pčelarskih godina, ali i uspjeha, medonosnih godina, novih proizvoda. Sve je to bio izazov, a porodica još odlučnija da nastavi dalje bavljenje pčelarstvom i ljekovitim biljem.

Porodica je najveća podrška

Izborom poljoprivrede kao životnog poziva Mirko se vezao za prirodu i od najranije mladosti se upoznao sa biljkama iz okruženja. Kada se počeo baviti pčelarstvom iz znatiželje i ljubavi prema tim nevjerovatnim insektima nije ni slutio da će njemu i njegovoj porodici pčelarstvo postati osnovno zanimanje. Uporedo sa učenjem tajni pčelarstva izučavao je medonosne, ali i ljekovite biljke.

Zbog propasti preduzeća u kojima su bili zaposleni, nesigurnosti kod "novih" poslodavaca Mirko i supruga Rada su donijeli odluku da svoj budući rad i život vežu za pčelarstvo i ljekovito bilje. To je postao njihov životni poziv.

"Supruga Rada i ja, dobili smo šestoro djece: tri sina i tri kćeri. Osnovna podrška meni, kao nosiocu razvoja proizvodnje, bila je i ostala moja supruga Rada. Ona je i pored velike uloge majke stizala da, rame uz rame, sa mnom bude i na pčelinjaku, da mi u svemu pomogne. Kad je teško da me bodri!", ističe Mirko zajednički rad i veliki oslonac u svojoj supruzi. 

Dražen i Danijela desna ruka porodičnog posla

"Naša djeca su od rane mladosti željela da se zanimaju, zajedno sa nama, oko naših poslova. Najstariji sin Dražen je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci smjer biologija i stekao zvanje profesora biologije. Meni i supruzi on ubrzo postaje desna ruka u svim poslovima, a najviše u berbi, proizvodnji i pripremi ljekovitog bilja. Najstarija kćerka Danijela je završila petogodišnji studij farmacije, na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci i stekla zvanje magistra farmacije", ponosno priča Mirko. 

Prije desetak godina Jankovići su se počeli baviti sakupljanjem, proizvodnjom ljekovitog bilja i pripremom raznih melema, krema i balzama. Znanje kćerke Danijele, magistra farmacije, pomoglo nam je da unaprijedimo naše proizvode, a planiramo našim kupcima ponuditi još mnogo kvalitetnih, novih proizvoda.

Najmlađi Damjan planira biti pčelar

Najmlađi članovi porodice Janković pomažu u granicama svojih mogućnosti. Marina, Luka, Damjan i Miljana su od malih nogu u pčelinjaku i među ljekovitim biljem. Najmlađi Damjan je uvijek raspoložen za odlazak na pčelinjak, a već je izabrao svoje zanimanje i sa ponosom ističe: "Biću pčelar!"

Pčelarenje na planini Vučjak

Mirko i porodica danas imaju oko stotinjak košnica, a pčelare sa Fararovim košnicama. Broj košnica je bio veći, ali zbog bavljenja ljekovitim biljem i male djece taj broj se smanjio. Nadaju se da će uskoro ponovo imati veći broj košnica, jer su djeca odrasla i uključila se u zajedničko pčelarenje.

Sve aktivnosti, kada je u pitanju pčelarstvo i ljekovito bilje, odvijaju se na predjelima lijepe planine Vučjak koja je smještena između Modriče, Broda, Dervente i Doboja. Priroda ove planine je čista i zdrava, jer nema zagađivača, intenzivne poljoprivrede.

Na početku bavljenja pčelarstvom selili su pčelinjak. Vozili su košnice u Sremsku Mitrovicu i Kneževac na polja suncokreta, a pored rijeke Save na pašu bagremca i ciganskog perja. Tokom vremena su prešli na stacionirano pčelarstvo iz više razloga: uspostava granica, teškoće prilikom transporta i sličnih problema. Osim toga, u praksi su primijetili da se klima mijenja, skraćuju se periodi između cvjetanja različitog bilja.

"Danas na svojim pčelinjacima proizvodimo sve što pčele daju (izuzev pčelinjeg otrova): med, med u saću, polen, propolis, matičnu mliječ, vosak, matice i rojeve. Mi u proizvodnji uvijek dajemo prednost kvalitetu, ispred kvantiteta. Zato dobijamo ekstra kvalitetan med i sve druge proizvode. Ni jednu godinu do sada, naš med iz prethodne godine nije "dočekao" proizvodnju novog meda, naredne godine. Redovno ga prodamo našim cijenjenim kupcima, koji vrlo dobro prepoznaju kvalitet koji im mi nudimo. Naši proizvodi su potpuno prirodni. Pčele ono što donesu iz prirode, smjeste u košnice, a mi višak uzimamo i to i prodajemo. Za naše proizvode dobijali smo medalje, diplome, zahvalnice, ali to smatramo manje bitnim. Najvažnije nam je da nas naši kupci poštuju, da nam vjeruju, a mi ih nećemo iznevjeriti kada su u pitanju svi naši proizvodi", Mirko ističe povjerenje kupaca i potrošača u kvalitet njihovih proizvoda.

Spojili pčele i ljekovito bilje

Mnogo truda ulažu u sakupljanje, uzgajanje i berbu kvalitetnog ljekovitog bilja. Podigli su zasad ribizle i joste na potpuno zdravom zemljištu, bez ikakvih tretiranja. Proizvode kvalitetan džem od ribizle, a planiraju proizvodnju vina od pomenutih voćki. Josta je voće sa najviše C vitamina. Sadržaj vitamina C u josti je veći nego u limunu. Sakupljaju više od 50 vrsta biljaka, a veliki broj i sami uzgajaju. Od ljekovitog bilja pripremaju dvadesetak tinktura.

Imaju sušaru koja daje ekstra kvalitetnu biljnu masu i olakšava im posao sušenja. Rade na tome da biljne čajeve i preparate obogate novim vrstama, ali i količinom.

U kombinaciji sa pčelinjim proizvodima i ljekovitim biljem Jankovići više od petnaest godina pripremaju preparate za jačanje imuniteta, popravak krvne slike i čišćenje krvi, disajne probleme, stomačne probleme, te probleme sa prostatom. Izrađuju kapi na bazi matične mliječi, koje se uzimaju direktno pod jezik.Takođe, izrađuju mast za hemoroide, gavez mast, te izuzetno kvalitetne i širokog spektra dejstva propolis masti za saniranje herpesa, osipa, crvenila kože, rana, bolova, zapušenog nosa i druge masti.

Široka paleta proizvoda

Posvetili su pažnju proizvodnji kozmetičkih krema i drugih masti. Već više od deset godina pripremaju prirodne kreme na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja za njegu kože lica. Jedan dio ljekovitog bilja sakupljaju iz prirode, a drugi dio uzgajaju. Ova vrijedna porodica priprema balzame za usne raznih aroma, ručno rađene sapune od pčelinjih proizvoda i kvalitetnih ulja, kreme od nevena, kantariona, kestena, kremu za oštećenu i iritiranu kožu nakon brijanja, ali i mnoge druge. Veliku pažnji posvetili su pripremi kvalitetnih krema koje su potpuno prirodne, bez ikakvih vještačkih boja, konzervanasa, aditiva i drugih dodataka.

Jankovići tu nisu stali. Oni proizvode pravo jabukovo sirće i kvalitetne likere od divlje kupine, ribizle, dunje, višnje, aronije, orahovaču, medovaču i izuzetno zdravo desertno vino od divljih kupina i rakiju klekovaču.

Najbolji su proizvodi iz prirode

Do sada je porodica Janković sa svojim proizvodima učestvovala na više od stotinu sajmova i raznih manifestacija, u raznim gradovima. Redovni su učesnici izložbi meda i pčelinjih proizvoda. Na Gastro manifestaciji u Doboju 2007. godine dobili su prvu nagradu „Pehar za najbolju rakiju klekovaču“, a od tada su se nagrade, diplome i medalje za njihove proizvode nizale. Njihovi proizvodi su osvojili mnoge stalne mušterije na sajmovima u različitim gradovima. Jedan dio proizvoda prodaju i preko svoje FB stranice.

Mirko poručuje kupcima i potrošačima da u eri opšte narušenosti života, kada je u pitanju hrana, kada su nam trgovine pune proizvoda sa desetinama dodatih aditiva, konzervanasa i čega sve još ne, prava je sreća za sebe i svoju porodicu naći prirodan i zdrav proizvod. Porodica Janković stoji iza svojih proizvoda i poručuje cijenjenim kupcima i potrošačima: "Nama možete vjerovati!". 

Foto: Arhiva porodice Janković/Ranka Vojnović


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Mirko Janković Porodica Janković Pčelarstvo Ljekovito bilje Matična mliječ Med Planina Vučjak Pčele i ljekovito bilje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas