Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kongres u Gradačcu
  • 24.08.2017. 18:00

Pohlepa u pčelarstvu dovodi do patvorenog meda

Prof. dr. Drago Šubarić preporučio je kupovinu na kućnom pragu od iskusnih i pčelara, jer nam to daje kakvu takvu sigurnost.

Foto: sajamšljive
  • 755
  • 50
  • 0

U Gradačcu je otvoren 2. Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem na kojem će biti prezentovano 55 naučno-istraživačkih radova i iskustava iz pčelarske prakse. U ime organizatora i suorganizatora Kongres je otvorio prof. dr. Drago Šubarić dekan Prehrambeno-teničkog fakulteta u Osijeku (R. Hrvatska).

Na ovom naučnom skupu učestvuje preko 200 članova akademske zajadnice, predstavnika agencija, zavoda i institucija iz sektora poljoprivrede, zaštite zdravlja i životne okoline kao i iskusni pčelari iz BiH i zemalja regiona.

Znanje za razvoj pčelarstva

"Cilj kongresa je da ujedinimo akademsku zajednicu iz oblasti pčelarstva, poljoprivredne proizvođače, prehrambenu industriju i iskusne pčelare kako bi prezentirali svoja znanja s ciljem da se to znanje upotrijebi za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnih područja općenito", istakao je predsjednik Organizacionog odbora kongresa prof. dr. Midhat Jašić.

U organizaciju kongresa su uključeni Gradačački sajam d.o.o. Gradačac, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, pčelarski savezi F BIH i TK te instutucije, udruženja i organizacije koji podržavaju razvoj pčelarstva.

Direktor Gradačakog sajma Hašim Šabanović i dekan Tehnološkog fakulteta u Tuzli prof.dr. Vahida Selimbegović su izrazili nadu da će i narednih godina ovaj kongres biti sastavni dio Međunarodnog sajam poljoprivrede i porerambene industrije - sajma šljive u Gradačcu.

Predavanja i okrugli stol

Za učešće na kongresu je odabrano 55 radova autora iz BiH i zemalja zapadnog Balkana koji će biti prezentirani u nekoliko grupa: legislativa i opće teme iz oblasti pčelarstva, kvalitet pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne bilje i radovi iz pčelarske prakse. Prvog dana će biti prezentovano 25 radova a drugog dana je Okrugli sto na temu: "Razvoj institucionalno pravnog okvira u pčelarstvu". Radovi i sažetci su tiskani u Drugom zborniku radova o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je katalogiziran kod NUB Sarajevo.

U uvodnim predavanjima prezentovane su teme vezane za stanje i zdravstveni problem u pčelarstvu regiona Pelagonija u Makedoniji o čemu je govorio prof.dr. Boris Angelkov. Jedna od tema je bila ispitivanje inhibitornog djelovanja propolisa na uzročnika askosferoze pčele.

Kupujte med na kućnom pragu

Prof. dr. Drago Šubarić je govorio o patvorenju meda i preporučio kupovinu na kućnom pragu od iskusnih i pčelara, jer nam to daje kakvu takvu sigurnost.

"Radi se o velikom problemu patvorenja, jer je pohlepa i u ovoj branši dovela do toga da potrošači gube i ne dobiju proizvod koji očekuju i žele. Zbog ovog problema trpe i pravi pčelari. Prilikom patvorenja meda koristi se šećer, sirupi na bazi kukuruznog škroba i druge različite tvari koje mogu imati štetan utjecaj. Problem je i zagrijavanje meda kako i lažno deklarisanje. Zbog svega toga je kupcima teško otkriti patvoreni med. Postoje metode za suzbijanje ove pojave poput zaštite proizvoda oznakom izvornost, i što znači da je proizvod kontroliran", rekao je prof.dr. Šubarić.

Pčela je ugoržena i moramo slušati struku i nauku kako bi jednim multidisciplinarnim pristupom zaštitili pčele ali i naše zdravlje i životnu okolinu, poručeno je sa prvog dana Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima u Gradačcu.

Foto: sajamšljive


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Sajam šljive u Gradačcu Drago Šubarić Pčelarstvo Patvoreni med


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.