Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegovački med
  • 20.11.2019. 15:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Berkovići

Penzionisani prosvjetar Božidar Vojčić osvojio zlato za med od zanoveti

U porodici Vojčić pčelarstvom se bave još od vremena između dva Svjetska rata, sa prekidom u 70-im godinam prošlog vijeka pa sve dok 2001. godine Božidar Vojčić nije otišao u penziju.

Foto: Facebook/Vitomir Vojčić
  • 522
  • 26
  • 0

Pčelar Božidar Vojčić iz Berkovića je na nedavno održanom Međunarodnom pčelarskom sajmu Mostar 2019 osvojio zlatnu medalju u kategoriji najboljeg meda od zanoveti (tilovine, lat. Petteria ramentacea).

Njegov se pčelinjak nalazi u bilećkom selu Kuta, između Dabarskog i Fatničkog polja u potpuno čistom, nezagađenom području i nedirnutoj prirodi, piše leutar.net.

U tom kraju raste raznoliko ljekovito bilje kao što je zanovjet, kadulja, iva, dubačac, majčina dušica, vrijesak, metvica, kantarion, drača, nožanj što je i uslovilo ovo priznanje. 

Božidar Vojčić nastavio je porodičnu tradiciju

U porodici Vojčić pčelarstvom se bave još od vremena između dva Svjetska rata, sa prekidom u 70-im godinam prošlog vijeka pa sve dok 2001. godine Božidar Vojčić nije otišao u penziju. Ovaj dugogodišnji prosvjetni radnik odlučio je nastaviti sa porodičnim poslom te uz pomoć prijatelja nabavlja prve košnice. 

Danas broji preko 90 društava, a u poslu mu pomažu i ostali članovi porodice. 

"Nije ovo lak posao. Baviti se pčelarstvom iziskuje veliku ljubav, požrtvovanost, rad pa i novac. Djeluje na prvi pogled da je to lako ali nije. Pogotovo na početku, velika su ulaganja, a zarada neizvjesna. Zato često oni koji ulaze u ovaj posao iz koristi, očekujući brzu zaradu, obično dožive razočaranje već posle par godina. Ljubav prema pčelama je najvažnija", kaže Božidar.

Količina zavisi od godine, ali je kvalitet uvijek vrhunski

Ističe da prinosi variraju od godine do godine, ali je zato kvaliteta uvijek vrhunska. Prošla godina je bila najuspješnija od kako se bavi pčelarstvom, otkriva. ova godina nije dobra u pogledu količine, ali kvaliteta je tu jer u mjestu gdje drži pčelinjake, nema ni voćnjaka ni vinograda - pa ni zagađenja uslijed korištenja pesticida. 

"Ubijeđen sam da je med ne samo sa ovog pčelinjaka nego i iz okolnog područja sa lakoćom može ponijeti i epitet organskog, ali sav taj proces i papirlogija iziskuju trud i vrijeme i traže nekoga mlađeg. Ja za to nemam vremena", uz osmijeh govori Božidar. 

Planove za budućnost ima, ali ne toliko Božidar, koliko njegov sin Vitomir. Povećanje broja društava, proširenje palete proizvoda, uvođenje novih tehnologija, izgradnja novih objekata i dovođenje turista - o svemu tome razmišlja Božidarov nasljednik kojem je najvažnije da ima dobar temelj - očevu pomoć, čistu prirodu i vrhunski med. 


Tagovi

Hercegovački med Božidar Vojčić Zlatna medalja Međunarodni pčelarski sajam Mostar 2019


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.