Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 01.02.2023. 10:30

Pčelinjak u februaru: Koje radove obaviti, a da se pčele ne prehlade?

Toplije dane viših dnevnih temperatura bez vjetra možemo iskoristiti za kontrolu i nadopunu zaliha hrane ukoliko smatramo da u ih u određenoj košnici nedostaje. No, ne samo to.

Foto: Maja Celing Celić
  • 517
  • 24
  • 0

U februaru su dani sve duži, padvine uglavnom u obliku snijega, a ponekad u kopnenim krajevima temperature za sunčanih dana mogu biti prilično visoke, posebno kako se bliži kraj tog mjeseca.

Takve toplije dane viših dnevnih temperatura (iznad 15°C) bez vjetra možemo iskoristiti za kontrolu i nadopunu zaliha hrane ukoliko smatramo da u ih u određenoj košnici nedostaje.

Stvari koje bi trebali odraditi:

  • Na topliji dan provjerite pčele koje izlijeću iz košnice.
  • U ovom mjesecu počinje priprema za kasnije snabdijevanje vodom (početkom marta/ožujka).
  • Provjerite jesu li vaše košnice još uvijek stabilne na postolju.
  • Provjerite stanje vage i zalihe hrane.
  • Stavite kontrolnu ploču na podnicu na tri ili četiri dana kako bi utvrdili stanje s varoozom pčela. To će vam otkriti koje okvire pčele pokrivaju i omogućiti vam da odredite stepen aktivnosti. 
  • Prebrojite pad grinja. Pad više od šest dnevno je loše. Napravite preventivni tretman.
  • Nastavite s pripremom, popravkom i zamjenom dotrajale opreme.

Pazite da se ne prehlade

Matica već u januaru počinje laganim polaganjem jajašca tako da u slučaju potrebe za eventualnim otvaranjem košnice to treba također imati stalno na umu. Bespotrebno ili dugotrajno otvaranje košnice u februaru može u najboljem slučaju izazvati prehladu vašeg novog legla, a to ne želite svojim pčelama. U nekim krajevima kako su zime sve toplije, matica ni ne prestaje sa zalijeganjem već samo smanjuje intenzitet.

Iako mnogi pčelari to rade u februaru, još je rano ocjenjivati eventualne zimske gubitke pčelinjih zajednica. Taj dio odradit ćemo od sredine do kraja marta. Međutim sad je vrijeme da počnemo s ozbiljnijim pripremama za radove u sljedećem mjesecu.

Pripremajte se i za mart

Nastavljamo s užičavanjem okvira i ukoliko to obavimo, nećemo nimalo pogriješiti. Krajem mjeseca možemo početi i s uređenjem te postavljanjem prvih higijenskih pojilica. Njih na pravom pčelinjaku nikad ne smije nedostajati, a previše ih nema nigdje. Naime, kod pojilica vrijedi pravilo: Više je bolje.

Možemo također početi s pripremom rezervnih podnica i nastavaka ukoliko pčelarimo sa LR košnicama. Zamjena podnica i dodavanje novih nastavaka u martu, kad obično te poslove u pčelinjaku obavljamo, ići će mnogo brže.


Tagovi

Pčelinjak Veljača u pčelinjaku Radovi Provjera pčela Provjera zaliha hrane Varooza Februar u pčelinjaku


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]