Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ponašanje pčela
  • 06.08.2018. 09:30

Pčele shvaćaju da je nula manje od jedan!

Unatoč njihovim malenim mozgovima, pčele su sposobne za rješavanje slagalica ili učenje novih vještina putem imitacije. Sada su proglašene prvim kukcima koji shvaćaju koncept nule!

Foto: RMIT University
  • 397
  • 31
  • 0

Jeste li znali da pčele shvaćaju da je nula manje od jedan? Utvrdili su to znanstvenici pomoću vizualnih matematičkih testova. Tako su se medonosne pčele pridružila dupinima, papigama, primatima i predškolskoj djeci. Unatoč njihovim malenim mozgovima, sposobne su za kompleksno ponašanje, kao što je rješavanje slagalica ili učenje novih vještina putem imitacije. Sada su proglašene za prve kukce koji shvaćaju koncept nule.

Znanstvenici su trenirali grupe pčela

Istraživanje u kojem su pčele pokazale prepoznavanje obrazaca slično ljudima, vodila je doktorandica s RMIT Sveučilišta u Melbournu u Australiji, Scarlett Hovard. Njezin istraživački tim je pčelama davao vizualne matematičke zadatke, pomoću bijelih plakata s različitim brojem crnih oblika na njima.

Pomoću nagrade u vidu hrane, trenirali su jednu grupu pčela da lete prema plakatima koje sadrže više crnih mrlja. Drugu grupu trenirali su da lete k onim plakatima koji imaju manje mrlja. Kada su pčele u drugoj grupi naučile da trebaju sletjeti na plakat sa što manje crnih mrlja, znanstvenici su uključili i potpuno bijelu površinu. Pčele su u više od 80% slučajeva razumjele da ovaj plakat predstavlja nulu i da je njegova vrijednost manja od jedan. Bilo im je teže razlikovati nulu od manjih brojeva, kao što su dva ili tri od većih brojeva – četiri pa na dalje. Ovaj fenomen se naziva efekt numeričke distance i također je primijećen kod djece i primata, što sugerira da pčele interpretiraju brojeve kao dijelove kontinuuma.

Pčele imaju samo jedan milijun neurona u mozgu, dok ljudi imaju čak 86 milijardi, pa su njihove matematičke sposobnosti impresivne!

Pčele brzo i učinkovito uče

Pčele brzo i učinkovito uče, a smatra se da je razlog tome kompleksno okruženje u kojem žive i u kojemu moraju pamtiti pozicije i izgled cvijeća. Znanstvenici smatraju da je moguće da su prilagođene na učenje i primjenu novih informacija zbog načina na koji prikupljaju hranu. Istraživanje je provedeno u Australiji i Francuskoj, a uključivalo je mnoge kontrole eksperimenata, kako bi se potvrdili rezultati.

Video: RMIT University



Izvori

SPOS


Tagovi

Pčele Scarlett Hovard Matematički zadaci Nula


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.