• Pametne pčele
  • 17.10.2020. 15:00

Pčele kao psi tragači: Istrenirane pronašle polje suncokreta i oprašile ga

Ovo otkriće značajno bi moglo uticati ne samo na ratarske usjeve već i na voće poput jabuka i badema koji zavise od oprašivanja.

Foto: Depositphotos/Ale-ks
  • 104
  • 257
  • 0

Medonosne pčele su kao psi tragači, novo je otkriće naučnog tima sa Univerziteta u Buenos Airesu.

Naime, ogledima su otkrili kako one svojim njušenjem suncokreta dodatno mogu podstaknuti proizvodnju usjeva.

A kako im to uspijeva, pojasnio je glavni voditelj istraživanja Walter Farina. "Koloniji medonosnih pčela davali smo hranu koja je mirisom podsjećala na sunockret. Nakon toga smo ih pratili i otkrili kako su sve češće i češće odlazile na polja gdje se nalazi ta uljarica i oprašivale ga. Proizvodnja se povećala, a mi smo došli do zaključka kako i one mogu biti poput pasa tragača“, kaže Farina.

Dodaje i kako bi ovo otkriće moglo značajno uticati na poljoprivredu i na ratarske prinose, ali i na voće, posebno ono koje zavisi od oprašivanja poput jabuka i badema.

Pčele imaju dugoročno pamćenje?

Ovo nije prvi put da Walter i njegov tim otrkivaju nešto novo i značajno o ovim insektima. Prethodnim pokusima otkrili su da imaju dugotrajno pamćenje, a pogotovo kada je riječ o mirisima na koje nailaze prilikom leta.

"Upravo ti rezultati pomogli su u ovom istraživanju. Važno je napomenuti i da su pčele donijele više peludi suncokreta u košnicu“, ističe Farina.

Daljim ispitivanjem utvrđeno je da se proizvodnja te uljarice korištene u ogledu povećala sa 29 na 57%, navodi euronews.

Ručno oprašuju voćke jer nemaju dovoljno pčela i drugih oprašivača

Naučni tim sada razmatra kako primijeniti ove rezultate na druge usjeve. Nadaju se da će korištenjem oponašanja mirisa poboljšati ukupnu učinkovitost pčela jer klimatske promjene i dalje prijete oprašivačima.


Tagovi

Pčele Oprašivanje Oprašivanje suncokreta Miris Psi tragači Istraživanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.