Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarica Sabaheta
  • 10.01.2018. 17:00

Pčelarica Sabaheta udaju pamti po ubodu pčele

Sabaheta Mulabdić potiče iz porodice u kojoj se niko nije bavio pčelarenjem, no udajom za godinu dana starijeg supruga Nedžada počela je raditi ovaj najslađi posao na svijetu.

Foto: radebg/bigstockphoto.com
  • 331
  • 40
  • 0

Odavno nije novost da su žene uspješni pčelari sa rezultatima na kojim im može pozavidjeti muški rod. Takav primjer je 49-godišnja Sabaheta Mulabdić iz Opšenika kod Žepča. Ova susretljiva gospođa potiče iz porodice u kojoj se niko nije bavio pčelarenjem. Udajom za godinu dana starijeg supruga Nedžada počela je raditi ovaj najslađi posao na svijetu. U šali kaže:

"Svoju udaju prije duže od trideset godina, pamtim po prvom ubodu pčele i doručku zaslađenim medom i medovinom! Mene je u kući Mulabdića čekalo nešto što druge nevjeste nisu mogle ni u snu zamisliti. Na sofri me je čekao med, a ispred kuće pčelinjaci", prisjeća se ova danas uzorita pčelarka kojoj je, kako reče, sudbina darovala najljepše i najslađe zanimanje.

Tradicija duga preko 50 godina

Inače, u višečlanoj porodici Mulabdića pčelarenje je tradicija duga preko pedeset godina. Njen svekar Mehemed (80) je prvi "donio" pčele u avliju, sam uradio košnice i počeo pčelariti kada je malo pčelara bilo u ovom kraju.

On je još 1957. godine nabavio prve košnice pčela te će u narednim decenijama postati istinski zaljubljenik u ovaj posao.

Činjenica da se četiri generacije Mulabdića bave pčelarstvom, dokaz je da se trud, rad i organizacija u ovom poslu itekako isplati. Mulabdići su nadaleko poznati kao jedna od najvrjednijih i najpoznatijih porodica pčelara u BiH.

U najmedonosnijoj godini imao 120 kg meda po društvu

U ovom poslu je jako važna porodična potpora i zajednički rad, trud i učenje što apsolutno ne manjka u ovoj porodici. S obzirom da se pčelarstvom bave već niz decenija, ističu da je njihov posao doživio puni procvat.

Mehemed pamti i jednu od najmedonosnijih godina, 1987. godinu, kada je po jednom društvu u prosjeku imao i do 120 kg meda, a u tom periodu je imao čak preko 70 pčelinjih društava. To je, kako ističe, bila godina za pamćenje, a šta je danas uzrok smanjenog prinosa meda, mnogim pčelarima ostaje da odgonetnu. Obzirom da je klimatski tok znatno promijenjen, predpostavlja da su ti uvjeti jedan od glavnih razloga ovog problema.

U posao uključena cijela porodica

Ljubav prema pčelama i pčelarenju je prenio na sinove Nedžada i Fuada. Imaju preko tri stotine pčelinjih društava. Sabahetin djever Fuad se specijaliziro za proizvodnju matica, a ostali članovi porodice brinu brigu oko proizvodnje i prodaje meda i pčelinjih proizvoda, matične mliječi, polena, propolisa itd.

Izvor: bhpčelar/M.S., Foto: radebg/bigstockphoto.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarica Sabaheta Mulabdić Pčelarstvo Tradicija Porodica


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.