AgroKlub.ba

\

Pčelarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Pčelarstvo » Pčelarica Sabaheta udaju pamti po ubodu pčele

Pčelarica Sabaheta udaju pamti po ubodu pčele

Pčelarica Sabaheta

Pčelarica Sabaheta udaju pamti po ubodu pčele

Datum: 10.01.2018. 17:00

Kategorija:

Pčelarstvo

Sabaheta Mulabdić potiče iz porodice u kojoj se niko nije bavio pčelarenjem, no udajom za godinu dana starijeg supruga Nedžada počela je raditi ovaj najslađi posao na svijetu.

Odavno nije novost da su žene uspješni pčelari sa rezultatima na kojim im može pozavidjeti muški rod. Takav primjer je 49-godišnja Sabaheta Mulabdić iz Opšenika kod Žepča. Ova susretljiva gospođa potiče iz porodice u kojoj se niko nije bavio pčelarenjem. Udajom za godinu dana starijeg supruga Nedžada počela je raditi ovaj najslađi posao na svijetu. U šali kaže:

"Svoju udaju prije duže od trideset godina, pamtim po prvom ubodu pčele i doručku zaslađenim medom i medovinom! Mene je u kući Mulabdića čekalo nešto što druge nevjeste nisu mogle ni u snu zamisliti. Na sofri me je čekao med, a ispred kuće pčelinjaci", prisjeća se ova danas uzorita pčelarka kojoj je, kako reče, sudbina darovala najljepše i najslađe zanimanje.

Tradicija duga preko 50 godina

Inače, u višečlanoj porodici Mulabdića pčelarenje je tradicija duga preko pedeset godina. Njen svekar Mehemed (80) je prvi "donio" pčele u avliju, sam uradio košnice i počeo pčelariti kada je malo pčelara bilo u ovom kraju.

On je još 1957. godine nabavio prve košnice pčela te će u narednim decenijama postati istinski zaljubljenik u ovaj posao.

Činjenica da se četiri generacije Mulabdića bave pčelarstvom, dokaz je da se trud, rad i organizacija u ovom poslu itekako isplati. Mulabdići su nadaleko poznati kao jedna od najvrjednijih i najpoznatijih porodica pčelara u BiH.

U najmedonosnijoj godini imao 120 kg meda po društvu

U ovom poslu je jako važna porodična potpora i zajednički rad, trud i učenje što apsolutno ne manjka u ovoj porodici. S obzirom da se pčelarstvom bave već niz decenija, ističu da je njihov posao doživio puni procvat.

Mehemed pamti i jednu od najmedonosnijih godina, 1987. godinu, kada je po jednom društvu u prosjeku imao i do 120 kg meda, a u tom periodu je imao čak preko 70 pčelinjih društava. To je, kako ističe, bila godina za pamćenje, a šta je danas uzrok smanjenog prinosa meda, mnogim pčelarima ostaje da odgonetnu. Obzirom da je klimatski tok znatno promijenjen, predpostavlja da su ti uvjeti jedan od glavnih razloga ovog problema.

U posao uključena cijela porodica

Ljubav prema pčelama i pčelarenju je prenio na sinove Nedžada i Fuada. Imaju preko tri stotine pčelinjih društava. Sabahetin djever Fuad se specijaliziro za proizvodnju matica, a ostali članovi porodice brinu brigu oko proizvodnje i prodaje meda i pčelinjih proizvoda, matične mliječi, polena, propolisa itd.

Izvor: bhpčelar/M.S., Foto: radebg/bigstockphoto.com

Broj pregleda članka: 234; Uspješnost članka: 38.7

Tagovi: Pčelarstvo, Tradicija, Porodica, Pčelarica, Sabaheta Mulabdić

Ključne riječi članka: pcelarica, sabaheta, udaju, pamti, po, ubodu, pcele, godina, posao, pčelinjih, mulabdića


Karolina Tušek

Svi tekstovi autora

Autorica Karolina Tušek

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!