Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manje meda
  • 29.05.2016. 08:00

Pčelari ostali bez meda zbog kiša i hladnoće

Zbog kiše i hladnoće pčelarima je propala glavna proljetna paša jer pčele nisu mogle izlaziti napolje i skupljati nektar.

Foto: Polly Dot/Pixabay
  • 413
  • 19
  • 0

Kiša i hladno proljeće ostavile su brojne pčelare bez meda. Naime, kako piše nap.ba, stotine pčelara u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu vadili med iz košnica, jer je proljeće bilo hladno, sa dosta kišnih dana.

Pčele ostale u košnicama

Pčele stoga nisu mogle izlaziti napolje kako bi sakupljale nektar. Za to vrijeme potrošile su i zalihe hrane koje su sakupile u jesen. Nakon što im je propala glavna proljetna, bagremova paša, pčelari se sada uzdaju i planinu, koja bi mogla dati nešto livadskog i šumskog meda, ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale.

U BiH, navodi dalje NAP, ne postoji precizna baza o broju pčelara. Iako, ogromni su potencijali zemlje za uzgoj pčela i proizvodnju pčelinjih proizvoda. Pčelinji proizvodi iz BiH među najkvalitetnijim su proizvodima ove vrste u svijetu, zbog mnoštva raznolikog bilja koje BiH ima ali i zbog čiste klime.

Foto: Polly Dot/Pixabay


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.