Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medna godina
  • 08.06.2018. 10:00

Pčelari okupirali prijedorska sela jer su bagrem i bagremac neviđeno rodili

Na imanju Dragana Čiče, u selu Krivaja trenutno je 300 košnica koje su dovezene iz gradova RS i FBiH.

Foto: Pixabay/megspl
  • 592
  • 45
  • 0

Neviđeni rod bagrema doveo je pčelare iz svih krajeva Srpske i Federacije BiH na područje prijedorskih sela Krivaja i Busnovi gdje su doselili svoje pčele. Da će godina biti medna i u Saničanima kod Prijedora potvrđuje pojava bagremaca (Amorpha fruticosa L.), biljke od koje nastaje visokokvalitetni med.

Na imanju Dragana Čiče, u selu Krivaja trenutno je 300 košnica koje su dovezene iz gradova RS i FBiH. Prije nekoliko dana pčelari su odvezli još toliko košnica, a velike količine meda već su plasirane na tržište, navodi RTRS

"Dolaze pčelari iz Ključa, Јajca i Mrkonjića i odavde mještani naši, komšije. Oni su iz Rasavaca. Dobro je gagrem rodio i pravo je medio", kaže Dragan Čiča iz Krivaje. 

Korovska biljka bagremac prvi puta na tom području

Dok pčelari uveliko vrcaju med, na putu između ovih sela i Prijedora, u Saničanima, pčelar Radovan Kečan pronašao je velike količine bagremca za koji kaže – do sada ga nikad nije bilo. Riječ je o korovskoj biljci koja dolazi sa poplavama ili jakim vjetrovima

"Izuzetno lijepo medi. Med je dobrog kvaliteta, po hektaru može da bude negdje oko 300 kilograma meda i da bude dobra količina polena", kaže pčelar Kečan.

Na području Prijedora, koje je dosta bogato medio bagremovom pašom dolaze pčelari iz svih krajeva zemlje. Nažalost, dolaskom na ove prostore, nesavjesni pčelari donose i određene bolesti, za koje je jedini lijek spaljivanje košnica. Ipak, uz savjesne prijedorske pčelare, i po svemu sudeći odličnoj godini, iz ovog kraja Srpske na tržište mogle bi da budu plasirane znatne količine visokokvalitetnog meda.


Tagovi

Medna godina Bagrem Bagremac Pčelari Dragan Čiča Radovan Kečan Medonosne biljke


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...