Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepoznatljiv med
  • 25.08.2023. 13:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Sokolac

Pčelari na Romaniji imaju 30 tona meda za prodaju, poznata cijena

Na Sokocu je aktivno 130 pčelara koji raspolažu s oko 3.000 društava. Pčela ih, kažu, nikada nije izdala.

Foto: Depositphotos/yanik88
  • 442
  • 80
  • 0

Pčelari na Romaniji ove godine su proizveli 30 tona meda. Uprkos lošoj godini, odnosno kišovitom periodu u vrijeme behara i cvjetanja livada prinosima su zadovoljni.

Prema riječima sekretara Udruženja pčelara Glasinac, Slaviše Kneževića, različit je prinos u pojedinim mikrolokalitetima.

Uvijek se proda

On je istakao da za proizvedeni med u najvećem broju slučajeva imaju stalne kupce, koji su se ranije uvjerili u kvalitet ovog proizvoda, piše agencija Srna.

"Cijena kilograma meda je od 25 KM do 30 KM i uvijek se proda, jer zahvaljujući prepoznatljivom kvalitetu romanijski med ima stalne kupce", rekao je Knežević.

Zašto med kristalizira i je li takav siguran za konzumaciju?

U svom stacioniranom pčelinjaku, koji ne seli, na 1.165 metara nadmorske visine u Sokolovićima, kod Sokoca, ovaj pčelar ima 50 društava. Čak je i medvjed u više navrata ulazio u pčelinjak, ali na sreću šteta nije bila velika.

Govoreći o aktivnostima ovog udruženja, Knežević je naglasio kako grupa pčelara Glasinca u poned‌jeljak, 28. avgusta, gostuje kod prijatelja pčelara u Boru na velikoj manifestaciji koja se održava na Veliku Gospojinu.

Pčele nikad ne izdaju

Zoran Batinić iz Primčića, poznat kao proizvođač pčelinjih matica i jedan od najboljih pčelara na području Sokoca, i ovoga ljeta nudi kupcima livadski, bagremov i med u saću, te eliksire i matičnu mliječ.

"Nikada nadu u pčelarstvo ne treba da gubimo. Uvijek one nagrade svoga pčelara da se ne bi razočarao u njih", rekao je Batinić Srni. 

Prema podacima Republičkog centralnog registra, na Sokocu je aktivno 130 pčelara koji raspolažu s oko 3.000 pčelinjih društava.


Tagovi

Med Pčelari Prinos meda Udruženje pčelara Glasinac Slaviša Knežević Zoran Batinić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić učestvovao je u radu Agro.Rocks – regionalne konferencije posvećene novim tehnologijama u agraru koja je danas održana u Osijeku u Hrvatskoj.  U izlaganju na panelu pos... Više [+]