Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti pčela
  • 04.08.2018. 17:00

Otrkiveno 27 novih virusa koji napadaju pčela!

Vjeruje se da pčele "zarade" virus sa biljke, koji potom šire na druge biljke i tako ugrožavaju, prije svega poljoprivredne usjeve.

Foto: Pixabay / Oldiefan
  • 355
  • 20
  • 0

Međunarodni tim istraživača otkrio je 27 novih virusa koji napadaju pčele! Vjeruje se da će im ovo otkriće pomoći da stvore strategije, kojima će spriječiti širenje patogena među ovim oprašivačima. "Uprkos važnosti pčela kao oprašivača i važnosti virusa za zdravlje pčela, naše razumijevanje pčelinjih virusa je iznenađujuće ograničeno", rekao je znanstvenik David Galbraith

Uzorci iz 12 vrsta pčela

Kako bi istražili viruse, znanestvenici su skupili uzorke DNK i RNK, koji su zaduženi za sintezu proteina, iz 12 vrsta pčela, iz devet zemalja širom svijeta. Potom su razvili novu tehniku, kojom su utvrdili neke od poznatih virusa, ali i 27 onih koji ranije nisu bili evidentirani. "Sa ovom metodom možemo utvrditi sve viruse prisutne u uzorku, bez prethodnog znanja o tome što bi moglo biti tamo", rekao je Zachary Fuller sa Univerziteta Kolumbija.  Rezultate istraživanja objavili su u junu.

Virus sličan onome kod biljaka

Jedan od virusa koji je otkriven je sličan onome koji se može naći kod biljaka. Vjeruje se da pčele "zarade" virus sa biljke, koji potom šire na druge biljke i tako ugrožavaju, prije svega poljoprivredne usjeve. "Moramo obaviti više eksperimenata, kako bismo utvrdili da li virusi zaraze pčele, jer postoji mogućnost da oni postoje na peludi, ali da ne utječu direktno na pčele. Važno je utvrditi i da li imaju negativne efekte, kako na pčele, tako i na usjeve", rekla je profesor  Christina Grozinger.

Otkriveni su i isti virusi, u različitim vrstama pčela. Time je potvrđeno da oni slobodno cirkuliraju među pčelama.  Istraživači smatraju da postoji još mnogo virusa, koji čekaju biti otkriveni. 

Izvor: Pen State News


Tagovi

Pčele Virusi Biljke RNK DNK Novi virusi


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.