Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čišćenje košnice
  • 11.03.2018. 18:00

Otpad sa dna košnice pokazuje u kakvom su stanju pčele

U slučaju da ste primijetili probleme u košnici i da su se pčele smrzle - možete ih spasiti!

Foto: Flickr / Matthew Bellemare
  • 1.382
  • 107
  • 0

Otpad na dnu košnice može vam ukazati na stanje u kome se nalazi društvo. Do njega ćete doći ako u košnicu provučete žicu, koju ćete na kraju saviti u obliku slova J, a potom povući. Ukoliko vidite pčele sa otečenim stomacima, to znači da su otrovane manozom, šećerom kojega ne mogu svariti i koji je za njih štetan. Ukoliko se u otpadu nalazi izmet, dijelovi saća i dijelovi pčelа, znak je da je u posjeti bio jedan od neprijatelja - miš

Kako očistiti dno košnice?

Na samom dnu često se može pojaviti i voštano trunje, koje ćemo žicom, na isti način ukloniti. Tokom zime često je prisutan i snijeg ili led. Sve je potrebno ukloniti, da bi pčele imale čist zrak. Važno je voditi računa da košnice nisu slomljene, napominju Agro Novinite. Potrebno je otkloniti sve nepravilnosti i u samom društvu. U tu svrhu, košnica se unosi na sat - dva u topliju prostoriju, a pregleda se na temperaturi od 20oC do 25oC

Spašavanje pčela

U slučaju da ste primijetili da se se saće pomiče, a da je gnijezdo slomljeno, pčele su se najverovatnije smrzle. Međutim spasit ćete ih tako što će ih unijeti u prostoriju gdje je 20oC. Premjestite ih u novu košnicu i poprskajte ih šećernim sirupom. Ukoliko je matica stradala, pčele će napraviti novu, ali slabiju, porodicu. 

Njga pčela

Pčelama je ponovo potrebno obezbijediti hranu u vidu kvalitetnog meda, a poslužit će i medna pogača, napravljena od kristaliziranog meda i mljevenog šećera. Potrebno je da bude debljine od jednog do dva centimetra i težine 0,5 do 0,8 kilograma. Umotajte u gazu i postavite na vrh ramova. Prije toga držite saće 12 sati u toploj prostoriji, a potom postavite tako da obuhvati klube. 


Tagovi

Pčele Čišćenje košnice Dno košnice Smrzavanje pčela


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.