Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj pčelarstva
  • 04.01.2022. 14:30
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Livno

Novi projekat: 80.000 eura za razvoj i pokretanje pčelarske proizvodnje

Riječ je o konkretnoj podršci u razvoju ili pokretanju pčelarske proizvodnje individualnih proizvođača, kojom se želi pomoći zapošljavanju i samozapošljavanju u tom sektoru.

Foto: Depositphoto/tauri
  • 430
  • 15
  • 0

Na području dvije opštine u Bosni i Hercegovini započela je realizacija projekta "Zaštitimo pčele, spasimo ekosistem!", kojega provodi Udruženje za razvoj i afirmaciju “Nodas” iz Sarajeva od decembra 2021. godine. Trenutno je u početnoj fazi u Livnu i Milićima. Još dvije opštine će biti dio ovog projekta koji će trajati 18 mjeseci i podržaće najmanje 20 korisnika na području svake opštine.

Prezentacija projekta je okupila veliki broj zainteresiranih u Milićima, a sutra (5. januara) u 12h će biti upriličena i u zgradi Gradske uprave Livno, u Velikoj vijećnici.

Riječ je o konkretnoj podršci u razvoju ili pokretanju pčelarske proizvodnje individualnih proizvođača, kojom se želi pomoći zapošljavanju i samozapošljavanju u tom sektoru. Njime će se podržati i rad lokalnih udruženja pčelara, a sve aktivnosti se realizuju u svrhu doprinosa očuvanju ekosistema šireg područja jer je djelovanje pčela ključni faktor njegovog održavanja i razvoja.

Odabranim korisnicima će se dodjeljivati grantovi u opremi i materijalu u vrijednosti do 3.000 eura uz učešće korisnika od 15 posto vrijednosti, što će se definisati individualno u skladu s pojedinačnim potrebama. Aplikanti će imati priliku prisustvovati kvalitetnim edukacijama. Potencijalni korisnici su isključivo osobe s područja projektne opštine.

Kroz selekciju aplikacija i rad komisije na terenu, prilikom odabira će se u obzir uzimati ekonomsko stanje domaćinstva, kvalitet ideje i potencijal za razvoj. Određenu prednost će imati osobe iz ugroženih kategorija stanovništva, međutim, i dalje uz uslov zdrave poslovne ideje. Odobrena pomoć biće distribuirana isključivo u vidu materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za djelatnost, bez gotovinskih isplata. Ukupna vrijednost investicije je 80.000 eura.

Projekat finansira Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke, a implementira se uz podršku organizacije "Help – Hilfe zur Selbsthilfe". Svoj udio u sufinansiraju i sprovedbi imaju i odabrane projektne opštine i korisnici. Za sve informacije potrebno se obratiti na email adresu nodas@nodas.ba ili na broj telefona  033 646 889 i 033 618 324.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Livno Milići Pčelarstvo Projekat Grant Prezentacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.