Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprema za pčelare
  • 08.09.2019. 08:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Srbac

Nova šansa za srbačke pčelare

Pčelari će dobiti vrcaljke, košnice, satne osnove, pčelarska odijela, pribor i slično. Bit će obezbjeđena i zajednička oprema za sve članove udruženja "Košnica" u vidu neophodnih mašina za rad, rekao je Bojan Balaban.

Foto: Pixabay/Dirgon
  • 253
  • 17
  • 0

Srbački pčelari dobit će novu šansu za nabavku opreme u okviru najnovijeg projekta Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), zaključak je sastanka predstavnika Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata sa članovima Udruženja pčelara "Košnica" koji je održan u Srpcu.

Nova sredstva za razvoj pčelarstva u Srpcu stići će u sklopu Projekta razvoja konkurentnosti u ruralnom području (RCDP) koji se finansira uz pomoć IFAD-a, a implementira preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, navodi se na stranicama Općine Srbac.

Bojan Balaban, stručni saradnik Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, rekao je da je na sastanku definisan "start up" paket koji se finansira 40 odsto iz RCDP projekta i 10 odsto od strane Opštine Srbac, dok će 50 odsto sredstava snositi korisnici projekta.

"Radi se o početnom paketu u okviru kojeg će pčelari dobiti vrcaljke, košnice, satne osnove, pčelarska odijela, pribor i slično. Pored toga, bit će obezbjeđena zajednička oprema za sve članove udruženja "Košnica" u vidu neophodnih mašina za rad koja će se finansirati 70 odsto iz RCDP projekta i 30 odsto iz sredstava udruženja", rekao je Balaban.

On dodaje da je cilj ovog projekta da se pomogne malim poljoprivrednim proizvođačima kako bi ojačali svoju proizvodnju i doprinijeli smanjenju siromaštva u ruralnom području.

Ovo je drugi projekat IFAD-a koji se radi u kratko vrijeme jer je u martu ove godine Udruženje pčelara dobilo opremu u vidu stabilizatora, parnog topionika, vrcaljke i opreme za pravljenje satne osnove čija je ukupna vrijednost iznosila 7.500 KM.


Tagovi

Oprema za pčelare Opština Srbac Pčelarska oprema Početni paket Bojan Balaban


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.