Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Med
  • 21.08.2020. 15:00
  • Mađarska

Nikad gora sezona - meda će u Mađarskoj biti samo do januara?

Brojni stručnjaci očekuju najgoru proizvodnju u posljednjih pedeset godina, a prema nekim mišljenjima, ove sezone je napravljeno toliko malo meda da ga na domaćem tržištu do januara više neće biti. 

Foto: JumpStory
  • 57
  • 328
  • 0

Nacionalno mađarsko pčelarsko udruženje (OMME) i ove je godine sprovelo inspekciju meda na tržištu. Pregledano je ukupno 381 različita vrsta od domaćeg pa do stranog meda, čak iz Brazila, Argentine i Čilea, a većina koja je bila dostupna u trgovinama bila je u skladu sa propisima.

Manji su problemi bili vezani za dvije vrste, a samo jedan nije ispunio standarde te je morao biti uklonjen sa tržišta, piše Magyar Nemzet. Takođe, propratili su i stanje fruktoze i glukoze, ali i saharoze što se može vidjeti iz zrelosti i autentičnosti meda.

Loše vrijeme uništilo proizvodnju

Međutim, ovu godinu propratilo je nepovoljno vrijeme. Hladno proljeće i kišno ljeto otežalo je rad pčelama, a brojni stručnjaci očekuju najgoru proizvodnju u posljednjih pedeset godina, o čemu smo na Agroklubu već pisali. Prema nekim mišljenjima, ove sezone je napravljeno toliko malo meda da ga na domaćem tržištu do januara više neće biti.

U Mađarskoj najgori prinosi bagremovog meda u posljednjih 50 godina

"Gotovo 80% mađarskog bagrema nastradalo je zbog proljetnog mraza", rekao je predsjednik OMME, Peter Bros napomenuvši da prvi pupoljak biljke daje nektar pa su rani mrazevi pogodovali izrazito lošim prinosima.

Kao i prethodnih godina, udruženje svim pčelarima koji su pogođeni, pokušava pružiti pomoć kroz beskamatne zajmove. Ministar poljoprivrede István Nagy, naglasio je kako svi pčelari koji su na bilo koji način oštećeni, svoje probleme trebaju prijaviti nadležnim tijelima koja će sprovesti inspekciju i utvrditi može li se on izuzeti od ispunjavanja određenih uslova potpore.

Već treće godine pomor pčela u Bugarskoj - krivac zabranjeni tiametoksam?

Takođe, Nagy je istakao kako će u budućnosti biti pokrenut sistem za osiguranje poljoprivrednika za vrijeme kriznih događanja te da je zakonodavstvo već o tome izvijestilo Parlament i započelo sa pripremama.


Tagovi

Mađaraska Inspekcija Med Proizvodnja Kiša Grad Prodaja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate li šta je ovo?