Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelari pioniri
  • 19.09.2017. 11:00

Neven Škorić i Damjan Gagić najmlađi pčelari u Evropi

Da pčelarstvo u Potkozarju ima sjajnu perspektivu pokazuju petogodišnji Neven Škorić iz Jazovca i dvije godine mlađi Damjan Gagić, koji sa ocem ‘pčelari’ u selima Kijevci i Vrbaška. I njihovi očevi Dario Škorić i Goran Gagić ubrajaju se u najmlađe pčelare u regiji.

Foto: Boško Grgić
  • 1.636
  • 87
  • 0

Nevenu Škoriću, petogodišnjem dječaku iz Jazovca kod Gradiške, omiljeno mjesto za igru je očev pčelinjak. Neven svakodnevno, satima boravi među košnicama i pčelama.

Ovog dječaka pčele uopšte ne napadaju niti se ko sjeća da se Neven požalio na ubod ovih insekata. Njihova kuća u potkotkozarskom selu Jazovac okružena je košnicama, čistom prirodom i pašnjacima. Pčelarstvo je tradicija u Škorićima. Time su se bavili Nevenov djed Slavko, pradjed Piljo i ostali preci, a ljubav prema pčelama i medu prenosi se generacijama sa koljena na koljeno

Neven uživa u prirodnom okruženju

"Pčelarstvom se bavim intenzivno, imam 60 košnica i zato ovdje provodim dosta vremena, mada većim dijelom godine živimo u Gradišci. U početku sam Nevena tjerao dalje od pčela strahujući da ga ne ubodu. Ipak, Neven je mjesto za igru pronašao tamo gdje mnogi ne smiju ni da privire. Zanemario je igračke i počeo se igrati sa pčelama", kaže Dario Škorić. Inače Dario je mlad pčelar, specijalista za hvatanje odbjeglih rojeva i pletenje trnki od raževe slame. Zanimljivo je da i mali Neven slobodno stavi ruku na roj, jednostavno saživio se sa pčelama.

Neven kaže da mu je najljepše u pčelinjaku te da se divi vrijednim pčelama koje neprestano lete od košnice do cvjetova sakupljajući polen.

"Baš mi se sviđa kako zuje i unose med, hodaju mi po prstima i lete kada podignem ruku. Ponašaju se kao bubamare, hodaju po dlanu gore dole, malo su zbunjene, a onda polijeću sa vrha prsta, kada podgnem ruku. Uopšte se ne plašim, pogledajte kako su vrijedne i stalno lete. I ja ću biti pčelar", kaže petogodišnji Neven.

Trogodišnji Damjan nasljednik među pčelarima Gagićima

Da Neven Škorić nije usamljen među dječacima zaljubljenim u pčele i košnice potvrđuje trogodišnji Damjan Gagić. Damjanovi roditelji Goran i Danijela su pčelari, učesnici mnogobrojnih pčelarskih sajmova u regionu i aktivni članovi Udruženja proizvođača ekološke i organske hrane. Goran je ljubav prema pčelama naslijedio od stričeva, a sasvim je siguran da će pčelarstvo među Gagićima nastaviti njegov sin Damjan.

"U maju 2011. godine stric mi je za rođendan poklonio košnicu i roj. Danas imam 65 društava i registrovan pčelinjak. Redovno izlažemo med i ostale proizvode na sajmovima i drugim manifestacijama ne samo u Gradišci i okruženju, već i šire. Živimo za pčele i pčelarstvo, stalno se usavršavamo i pratimo najnovije trendove, jedino je na takav način moguće opstati i biti konkrentan", kaže Goran.

Ljubav prema pčelarstvu već u trećoj godini pokazao je i njegov sin Damjan. Damjan se igra sa pčelarskim rekvizitima, sa roditeljima već posjećuje sajmove i izložbe.

Trogodišnji Damjan formira vlastiti pčelinjak

"Damjan se u dvorištu igra sa dijelovima košnica, ramovima, rekvizitima. Nabavili smo i za njega pčelarsko odijelo, sasvim je izvjesno da će i on pčelariti. Sigurno je i da će izrasti u dobrog i kompletnog čovjeka. Voli pčele i prirodu, ko voli pčele voli i ljude i stalno zrači pozitivnom energijom", kaže ponosni Goran Gagić.

Ova dva primjera jasno pokazuju da pčelarstvo u Potkozarju i Lijevče polju ima snažnu perspektivu. I to ne samo pčelarstvo već i ljubav i predanost prema prirodi, ljudima, proizvodnji zdrave i organske hrane i svemu što je pozitivno. Gradiški pčelari pioniri, po mnogima najmlađi pčelari u Evropi , su primjer koji vraća vjeru u istinske vrijednosti i daje pravi smisao narodnoj poslovici da na mladima svijet ostaje.

Foto: Boško Grgić


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Jazovac Košnica Dario Škorić Goran Gagić Damjan Gagić Jazovac Pčelar Pčelarstvo Roj Med Pčele


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.