Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 27.04.2018. 18:30

Neonikotinoidima crveno svjetlo, države članice EU izglasale zabranu

Države članice EU podržale su prijedlog Evropske komisije o zabrani korištenja tri najčešća neonikotinoida za sve poljoprivredne usjeve na otvorenom kako bi zaštitili pčele i ostale oprašivače. Syngenta uzvraća da je riječ o nerazumnoj odluci koja je daleko od stvarnosti poljoprivrede.

Foto: Pixabay/4yourfitness
  • 433
  • 33
  • 0

Države članice EU-a danas su na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu kvalificiranom većinom podržale prijedlog Evropske komisije o zabrani korištenja tri najčešća neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam) za sve poljoprivredne usjeve na otvorenom kako bi zaštitili pčele i ostale oprašivače.

"Godinama svjedočimo smanjenju populacije pčela. Naime, od 1850. godine istrijebljene su 23 vrste pčela i osa koje oprašuju biljke. Pčele i drugi oprašivači imaju veliku ulogu u očuvanju bioraznolikosti i proizvodnji naše hrane pa moraju biti zaštićeni. Zabrana najčešće korištenih neonikotinoida važan je korak za preokretanje pada populacije pčela u Evropi. Prema procjenama koje je objavila Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA), većina pesticida na bazi neonikotinoida predstavlja rizik za divlje pčele i medonosne pčele.

Akcijski plan za borbu protiv smrtnosti pčela 

Stoga smo u rezoluciji Evropskog parlamenta u martu pozvali na provedbu sveobuhvatne i dugoročne strategije za zdravlje i repopulaciju pčela. Zatražili smo uspostavu akcijskog plana za borbu protiv smrtnosti pčela i ukidanje odobrenja svih aktivnih supstanci u pesticidima koje ugrožavaju zdravlje pčela", rekao je zastupnik u Evropskom parlamentu Davor Škrlec.

Kako su objasnili odluku, tijekom provođenja istraživanja vezanih uz razloge smanjivanja populacije pčela, primijećene su anomalije u njihovom ponašanju. Uočena je dezorijentiranost zbog koje pčele nisu mogle pronaći svoju košnicu, prestale su “plesati” u košnici kako bi ostalim pčelama pokazale put prema nalazištu hrane te su se čak prestale brinuti za potomstvo. Zbog toga je došlo do opustošenja košnica, a pčele ličinke su ugibale od gladi. Znanstvenici su zaključili da je vjerojatni razlog za takvo zbunjujuće ponašanje pčela pesticid koje se miješa u sredstvo za zaštitu biljaka i koji je baziran na neonikotinoidu. Sličnog sastava kao i nikotin u cigaretama, djeluje na pčele poput droge koje čak postaju “ovisne” i traže polja koja su tretirana tim pesticidom.

Na odluku Evropske komisije, reagirali su priopćenjem iz Syngente, direktno iz direkcije u švicarskom Baselu. Današnja odluka država članica da podupre prijedlog Komisije za daljnja ograničenja neonikotinoida je, kažu, razočaravajuća, ali ne i neočekivana. Syngenta ne vjeruje da je današnja odluka pravo rješenje za evropske poljoprivrednike ili za okoliš.

Syngenta: Neonikotinoidi predstavljaju minimalnu prijetnju za pčele

"Ono što nam je potrebno danas, više nego ikada prije, je da poljoprivrednici osiguraju opskrbu sigurne i povoljne hrane - istovremeno smanjujući negativne učinke i pojačavajući pozitivne učinke koje poljoprivreda ima na okoliš. Dokazi jasno pokazuju da neonikotinoidi predstavljaju minimalnu prijetnju zdravlju pčela u usporedbi s nedostatkom hrane, bolesti i hladnoće", naglašavaju. 

Komisija se, dodaju, oslanjala na neodobreni regulatorni dokument (The Bee Risk Guidance Document) kako bi predložila daljnju zabranu neonikotinoida, a koja nije razumna i neće odgovoriti na izazove s kojima se suočavamo u osiguravanju sigurne i pouzdane opskrbe hranom uz istovremeno brigu o okolišu. Zapravo, Dokument o usmjeravanju o opasnostima od pčela je konzervativan i daleko od stvarnosti poljoprivrede da bi njegova primjena mogla dovesti do zabrane svih poljoprivrednih kemikalija, uključujući, primjerice, i one koji se koriste u ekološkoj poljoprivredi.

"Stojimo iza naših proizvoda i naše znanosti. Nastavit ćemo pomagati proizvođačima da hranu i staništa za oprašivače vrate natrag u poljoprivredni krajolik kroz razvoj dobre tehnologije i podržanih programima poput Operacije Oprašivač (Operation Pollinator). Operacija Pollinator od 2001. godine pozitivno je utjecala na više od 5 milijuna hektara obradivog zemljišta na globalnoj razini i mi ćemo se nastaviti oslanjati na više od 100.000 košnica u Evropi i širom svijeta da oplođuju naše sjeme", zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Evropska komisija Pčele Neonikotinoidi Zabrana Davor Škrlec Syngenta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]