Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugroženost oprašivača
  • 18.02.2017. 16:00

Naučnici: spriječite gubitak pčela!

Tim naučnika iz Britanije proveo je istraživanje o posljedicama koje može da prouzrokuje smanjenje oprašivača. Rečeno je da je važno da se preduzmu konkretni koraci, kako bi se spriječio gubitak pčela i ostalih oprašivača.

Foto: katja / Pixabay
  • 513
  • 67
  • 0

Tim naučnika iz Britanije proveo je istraživanje o posljedicama koje može da prouzrokuje smanjenje oprašivača. Naglasili su da se zahvaljujući pčelama i drugim oprašivačima u svijetu proizvedu proizvodi vrijednosti od 233 do 577 milijardi godišnje. Četvrtina usjeva zahtjeva makar djelimično oprašivanje, a od njih zavisi i stabilan ekosistem.

"Bez oprašivača, mnogi od nas više ne bi bili u mogućnosti da uživaju u kafi, čokoladi, jabuci i mnogim drugim namirnicama, koje su dio svakodnevnog života", rekao je profesor Simon Pots (Simon Gillings Pots).

Zajednički rad za spas oprašivača

Utvrdili su da oprašivače ugrožavaju: nove poljoprivredne tehnologije, klimatske promjene, GMO, pesticidi, širenje bolesti, kao i širenje štetočina i prirodnih neprijatelja oprašivača.

Rečeno je da je važno da se preduzmu konkretni koraci, kako bi se spriječio gubitak pčela i ostalih oprašivača. Naglašena je važnost saradnje vlada i poljoprirednika, kao i cijele svjetske zajednice.

"Nije sve izgubljeno za oprašivače. Srećom, možemo da im pomognemo. Dalja neaktivnost stvorila bi dodatne prijetnje po bezbjednost hrane i dobrobit mnogih miliona ljudi", zaključeno je.

Foto: katja / Pixabay


Izvori

SPOS


Tagovi

Naučnici Pčele Zaštita


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.