AgroKlub.ba

\

Pčelarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Pčelarstvo » Na vidiku izrada Pravilnika o pčelarstvu?

Na vidiku izrada Pravilnika o pčelarstvu?

Pravilnik o pčelarstvu

Na vidiku izrada Pravilnika o pčelarstvu?

Datum: 14.12.2017. 11:00

Kategorija:

Pčelarstvo

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivredi i šumarstva pripremilo Nacrt pravilnika o pčelarstvu. Komentare, sugestije i prijedloge na ovaj dokument dostavite do 29.12.2017.godine!

Pčelarstvo u Federaciji BiH još uvijek nije uređeno nikakvim zakonom niti pravilnikom o pčelarenju. Također, ne postoji ni jedinstven registar broja košnica i pčelara. O svemu brinu tek udruženja pčelara koji se unatoč volji i entuzijazmu, ne mogu boriti sa svime što pred njih donosi ovaj plemenit, ali i zahtjevan posao.

Ne postoji krovni zakon

Podsjetimo samo na neke priče koje smo objavili na portalu Agroklub.ba u kojima su se bh. pčelari osvrnululi na taj problem. Tako je još proljetos pčelar Ekrem Karahodžić rekao kako su najčešći problemi sa kojima se suočavaju bh pčelari potpuno slaba organizacija kao i to što ne postoji savez pčelara na nivou države.

"Ozbiljni problem za cijelu zajednicu pčelara jeste taj da u Federaciji ni dan danas ne postoji krovni zakon kojim bi se ova oblast uredila. Za razliku od Federacije, RS i Brčko Distrikt imaju zakon o pčelarstvu. Ova oblast se djelomično ili nepotpuno u Federaciji uređuje Zakonom o stočarstvu", rekao nam je tada Karahodžić.

Cilj 2. Kongresa o pčelarstvu, održanom krajem augusta bilo je i ukazati na osnovne nedostatke institucionalnog i pravnog okvira u sektoru pčelarstva i proizvodnje pčelinjih proizvoda te preporuka efikasnijih rješenja.

Pčelarski uvjeti u BiH su siromašni i nedovoljni

No, na samom kraju ove godine, stvari su se počele kretati. Tako je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivredi i šumarstva pripremilo Nacrt pravilnika o pčelarstvu. Njime se propisuju način i uslovi za držanje, premještanje, zaštita pčelinjih zajednica, evidencija pčelinjaka i pčelinje paše i druga pitanja koja su od značenja za oblast pčelarstva na teritoriji FBiH.

Tekst dokumenta možete preuzeti ispod članka.

Traže se komentari, sugestije i prijedlozi

U resornom ministarstvu pozivaju sve zainteresirane da svoje komentare, sugestije i prijedloge na ovaj dokument dostave do 29.12.2017.godine u elektronskoj formi na adrese: mirsad.cindrak@fmpvs.gov.ba i husnija.kudic@fmpvs.gov.ba ili u pisanoj formi na adresu:

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
Ul. Marka Marulića br.2
71000 Sarajevo

"Nakon završetka postupka sudjelovanja javnosti, navedeni dokument Nacrta pravilnika o pčelarstvu bit će dorađen i isti upućen na daljnju zakonom propisanu proceduru", napominju u ministarstvu.

Vjerujemo kako je ovo početak kraja problemima s kojima se pčelari susreću dugi niz godina. Zato si dajte truda i pregledajte Nacrt pravilnika na 11 stranica te reagirajte na vrijeme!

Foto: Pčelarstvo Mešinović

Broj pregleda članka: 1280; Uspješnost članka: 143

Tagovi: Nacrt pravilnika o pčelarstvu, Pravilnik o pčelarstvu, Pčelarstvo u Federaciji

Ključne riječi članka: na, vidiku, izrada, pravilnika, o, pcelarstvu, pčelarstvu, pčelara, pravilnika, postoji, pčelari, oblast, kojima, zakon, federaciji, zakonom, federalno ministarstvo poljoprivrede, postoji krovni zakon


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Dokumenti Na vidiku izrada Pravilnika o pčelarstvu?

Nacrt Pravilnika o pčelarstvu

Nacrt Pravilnika o pčelarstvu
veličina datoteke: 0.31 MB