Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinja društva
  • 26.03.2018. 14:00

Miloš Odžić: Pregledajte pčelinja društva čim vrijeme dozvoli

Razvoj pčelinjih društava počeo je već u januaru, a onda je u februaru i martu zaustavljen. Posljedica bi mogla biti manji broj pčela tokom smjene generacija.

Foto: Pixabay/pellegrinifarmgirl
  • 815
  • 62
  • 0

Predsjednik Društva pčelara Novi Grad Miloš Odžić smatra da je ova godina povoljnija za pčelare od prethodne jer je bilo manje gubitaka. Odžić preporuča pčelarima da obave detaljan pregled pčelinjih društava čim to dozvole vremenske prilike.

Kaže kako je mali broj pčelara u ovoj opštini imao gubitke tokom zime, njih pet do 10 posto, što je znatno manje nego prošle godine, navodi RTRS

"Vremenske prilike su zaustavile razvoj pčelinjih društava, jer smo u januaru imali više temperature vazduha nego što je to bio slučaj u februaru i tokom skoro cijelog marta. U takvim situacijama zaustavlja se razvoj pčelinjih društava koji je počeo već u januaru", rekao je on.

Odžić upozorava da posljedica toga može biti manji broj pčela tokom smjene generacija, koja je u toku.

"Zato je bila potrebna stalna kontrola količine hrane, koju pčele troše više kada se razvijaju legla, a čak je trebalo održavati temperaturu povoljnu za ovaj proces zbog hladnih dana", rekao je Odžić dodavši da je Društvo pčelara organizovalo predavanje o proljetnom razvoju pčelinjih društava i novim tehnologijama u oblasti pčelarstva, koje će biti održano iduće sedmice.
 


Tagovi

Pčelinja društva Miloš Odžić Smjena generacija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.