Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 02.05.2024. 09:00

Mihajlove "putujuće košnice": Mnogo košta i nije baš jednostavno

AŽ košnica ima stalni obim i otvara se sa stražnje strane, a sastoji se iz plodišta s hranilicom i medišta, podijeljenih vodoravnom pregradom u koju je ugrađena matična rešetka.

Foto: Slobodan Živanić
  • 234
  • 74
  • 0

Klimatske promjene sve više utiču na poljoprivrednu proizvodnju, posebno na pčelerastvo, što je natjeralo mnoge da sele svoje zajednice.  Mihajlo Gavrić iz Stanara, koji ima oko 100 pčelinjih zajednica, krajem prošle godine krenuo je u realizaciju projekta "putujuće košnice".

"Bio sam donekle i primoran na ovaj potez, jer klimatske promjene sve više utiču na pčelarstvo. Imamo manjak pčelinjih paša, a nemamo ni izrađen katastar istih, tek je u izradi, tako da je ovo bio logičan potez", kaže Gavrić, koji je i član Upravnog odbora Saveza udruženja proizvođača Republike Srpske.

Mihajlo u toku izade vozila
Mihajlo u toku izade vozila

Prema riječima ovog pčelara, koji je i diplomirani inženjer poljoprivrede, upravo mikroklimati i mikrolokacije mogu da daju dobre prinose.

“Nije ovo ni malo jeftin poduhvat, prije svega trebalo je kupiti vozilo, zatim obezbijediti AŽ košnice. Jedna ova konšnica, bez satne osnove i pčelinje zajednice, košta 200 KM. Na mom kamionu biće 28 AŽ košnica i 14 nukleusa", priča Gavrić, dodavši kako nije bilo jednostavno sve obezbijediti, ali ako želiš očuvati proizvodnju i ići naprijed, mora se.

Navodi kako sve to mora biti i zakonom propisano za vozilo, ne mogu se tek tako voziti i seliti zajednice, no moglo bi dovesti do dobre livadske paše, ali i bagrema, koji ne medi jednako na različitim nadmorskim visinama.

AŽ košnica je vrsta košnice koja ima stalni obim (volumen) i otvara se sa stražnje strane, a sastoji se iz plodišta s hranilicom (dolje) i medišta (gore) podijeljenih vodoravnom pregradom u koju je ugrađena matična rešetka.

Organski med ide ka proširenju

Iako je za Porodično poljoprivredno gazdinstvo "Gavrić" prošla godina bila teška, od proširenja proizvodnje ne odustaju. "Nakon realizacije ovog projekta 'putujuće košnice', plan je da idem sa oko 40 novih zajednica. Idemo polako, pa koliko povećamo", navodi Mihajlo.

Ovo gazdinstvo posjeduje sertifikat u organskoj proizvodnji i trenutno jedini nosi nacionalnu oznaku "Organski proizvod Republike Srpske".

"Za ovaj sertifikat potrebno je ispuniti mnoštvo parametara, da se zadovolji kontrola mnoštva uzoraka od farbe za košnice, koja mora biti odobrena i na vodenoj bazi, voska, saća, pa do meda", pojašnjava naš sagovornik te dodaje kako se vrše redovne kontrole i laboratorijska ispitivanja uzoraka.

Ako nešto odstupa ili nedostaje, gubite status organske proizvodnje i, kako kaže, sankcionisani ste.


Tagovi

Putujuće košnice AŽ košnice Seleća paša Mihajlo Gavrić Organska proizvodnja Seleće košnice


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski obavještajci zaplijenili brod s ukradenim žitaricama - kapetanu prijeti zatvor

Ukrajina je zaplijenila strani teretni brod u Crnom moru u blizini Odese i uhitila kapetana zbog sumnje da je pomagao Moskvi u izvozu ukrajinskih žitarica s Krima, priopć...

Više [+]