Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvjed napada košnice
  • 06.09.2017. 19:00

Medvjedi traže hranu pa im uništavaju košnice!

Posljednji napad medvjeda zabilježen je proteklog ponedjeljka na području sela Stanići, gdje se medvjed počastio medom te potom razbacao i uništio tridesetak košnica.

Foto: zstockphotos/bigstockphoto.com
  • 262
  • 15
  • 0

Stanovnici nekoliko podgrmečkih sela na razmeđu Bosanske Krupe i Sanskog Mosta posljednjih sedmica žive u strahu zbog nekoliko zabilježenih napada odraslog medvjeda na košnice s pčelama i tom prilikom je vlasnicima pričinjena velika materijalna šteta, pišu nezavisne.com.

Posljednji takav napad zabilježen je proteklog ponedjeljka na području sela Stanići, gdje se medvjed počastio medom te potom razbacao i uništio tridesetak košnica. Mještani se plaše da će medvjed nasrnuti na njihovu stoku, zbog čega su organizirali straže te o svemu obavijestili Lovačko društvo "Sana".

U ovom društvu ističu kako je medvjed zakonom strogo zaštićena životinja te da se nelegalni odstrel ove životinje rigorozno kažnjava. Objašnjavaju kako se medvjedi sve češće spuštaju u niže predjele u potrazi za hranom zbog toga što je zbog dugotrajne suše u područjima gdje žive u značajnoj mjeri manje voća i šumskih plodova kojima se hrane.

Medvjedi zakonom zaštićeni

"Medvjedi su zakonom zaštićeni jer se brojno stanje ove divljači u proteklim decenijama neprestano smanjivalo. Međutim, u posljednjih nekoliko godina došlo je do povećanja brojnosti ove divljači u podgrmečkim lovištima", kaže sekretar ovog društva Mesud Aganović.

Prema njegovim riječima, procjene su da samo na području lovišta kojim gazduje ovo lovačko društvo ima tridesetak medvjeda. U ovom lovačkom društvu također ističu kako je u značajnoj mjeri povećana brojnost lisica na području njihovog lovišta, čemu su doprinijele mjere zaštite kao i vakcinacija ovih životinja koja je prije godinu dana obavljena bacanjem mamaca iz zraka.

"Može se reći kako su ove aktivnosti bile uspješne, jer su lisice stekle otpornost na bjesnilo i druge bolesti, te se u značajnoj mjeri povećala njihova reproduktivnost", istakao je Aganović.

Foto: zstockphotos/bigstockphoto.com


Tagovi

Medvjed Košnice Pčele Šteta Hrana Suša Stanići


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.