AgroKlub.ba

\

Pčelarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Pčelarstvo » Medvjedi traže hranu pa im uništavaju košnice!

Medvjedi traže hranu pa im uništavaju košnice!

Medvjed napada košnice

Medvjedi traže hranu pa im uništavaju košnice!

Datum: 06.09.2017. 19:00

Kategorija:

Pčelarstvo

Posljednji napad medvjeda zabilježen je proteklog ponedjeljka na području sela Stanići, gdje se medvjed počastio medom te potom razbacao i uništio tridesetak košnica.

Stanovnici nekoliko podgrmečkih sela na razmeđu Bosanske Krupe i Sanskog Mosta posljednjih sedmica žive u strahu zbog nekoliko zabilježenih napada odraslog medvjeda na košnice s pčelama i tom prilikom je vlasnicima pričinjena velika materijalna šteta, pišu nezavisne.com.

Posljednji takav napad zabilježen je proteklog ponedjeljka na području sela Stanići, gdje se medvjed počastio medom te potom razbacao i uništio tridesetak košnica. Mještani se plaše da će medvjed nasrnuti na njihovu stoku, zbog čega su organizirali straže te o svemu obavijestili Lovačko društvo "Sana".

U ovom društvu ističu kako je medvjed zakonom strogo zaštićena životinja te da se nelegalni odstrel ove životinje rigorozno kažnjava. Objašnjavaju kako se medvjedi sve češće spuštaju u niže predjele u potrazi za hranom zbog toga što je zbog dugotrajne suše u područjima gdje žive u značajnoj mjeri manje voća i šumskih plodova kojima se hrane.

Medvjedi zakonom zaštićeni

"Medvjedi su zakonom zaštićeni jer se brojno stanje ove divljači u proteklim decenijama neprestano smanjivalo. Međutim, u posljednjih nekoliko godina došlo je do povećanja brojnosti ove divljači u podgrmečkim lovištima", kaže sekretar ovog društva Mesud Aganović.

Prema njegovim riječima, procjene su da samo na području lovišta kojim gazduje ovo lovačko društvo ima tridesetak medvjeda. U ovom lovačkom društvu također ističu kako je u značajnoj mjeri povećana brojnost lisica na području njihovog lovišta, čemu su doprinijele mjere zaštite kao i vakcinacija ovih životinja koja je prije godinu dana obavljena bacanjem mamaca iz zraka.

"Može se reći kako su ove aktivnosti bile uspješne, jer su lisice stekle otpornost na bjesnilo i druge bolesti, te se u značajnoj mjeri povećala njihova reproduktivnost", istakao je Aganović.

Foto: zstockphotos/bigstockphoto.com

Broj pregleda članka: 192; Uspješnost članka: 14.6

Tagovi: Hrana, Suša, Pčele, Medvjed, Košnice, Šteta, Stanići

Ključne riječi članka: medvjedi, traze, hranu, pa, im, unistavaju, kosnice, medvjedi, značajnoj, mjeri, zakonom, medvjed, nekoliko, području, značajnoj mjeri


Karolina Tušek

Svi tekstovi autora

Autorica Karolina Tušek

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!