Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tražio hranu
  • 14.06.2016. 18:00

Medvjed razbacao košnice tražeći med

Medvjed je u subotu, oko 22 sata, došao u ograđeno dvorište M.B. u Čelincu nakon čega je razbacao i polomio pet košnica pčelinjih društava.

Foto: Artush/Bigstockphoto
  • 598
  • 24
  • 0

U potrazi za hranom, medvjed je uništio pčelinje košnice kod Čelinca. Naime, kako je izvijestio Centar javne bezbjednosti Banja Luka, a prenijela banjaluka.com, medvjed je u subotu, oko 22 sata, došao u ograđeno dvorište M.B. nakon čega je razbacao i polomio pet košnica pčelinjih društava.

Zakonom zaštićena životinja

Vlasnik je prijavio štetu, policija obavila uviđaj, a obaviješten je i opštinski inspektor iz Čelinca. Podsjećamo, prošli mjesec je bihaćkom pčelaru medvjed napravio štetu na pčelinjaku veću od 6.000 KM. Tražeći hranu medvjed mu je upao na pčelinjak i uništio veliki broj pčelinjih društava u vrijeme dok su pčele bile na ispaši 14 kilometara od Bihaća.

Nesretnom pčelaru, kako je tada izjavio, jedino je preostalo premjestiti pčelinjak jer kada medvjed jednom dođe na pčelinjak, onda možete biti sigurni da će dolaziti sve dok na pčelinjaku ima hrane za njega.

Medvjed je zakonom zaštićena životinja, a kazna za nelegalan odstrijel medvjeda u FBiH može biti i do dvije godine zatvora.

Foto: Artush/Bigstockphoto


Tagovi

Medvjed Pčelinjak Hrana Šteta Čelinac


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]