Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć pčelarima
  • 08.07.2016. 13:38

Medonosno drveće za bratunačke pčelare

Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) kroz svoj rad konstantno pomaže pčelarima u Bratuncu.

Foto: Kosolovskyy/bigstockphoto.com
  • 645
  • 13
  • 0

Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) kroz svoj rad konstantno pomaže pčelarima u Bratuncu. Kako je za Oslobođenje kazao Marko Živković, predsjednik Udruženja pčelara Kesten iz Bratunca, oni su aplicirali i prošli na projektu koji je JICA objavila, a u sklopu kojeg će se dodijeliti sadnice medonosnog drveća.

"Kroz projekt je planirano da se dodijeli paket od pet komada svake od osam vrsta drveća, koliko se dodjeljuje, i to kesten, lipa (crna i bijela), evodija, paulovnija, japanska sofora, drenjak, katalpa i aronija. Sa Ministarstvom smo sve završili oko papirologije i sad čekamo oktobar, kada će se vršiti dodjela", istakao je Živković.

Dodao je da će Udruženje nastojati da pakete raspodijeli tako kako bi svaki od 80 članova, koliko Udruženje broji, dobio ponešto. Kako je istakao Živković, to što su i međunarodne agencije prepoznale vrijednost pčelarstva, dokazuje da ova regija ima odlične uslove, dobru klimu i bogat biljni svijet da bi pčelarstvo postalo jedna od djelatnosti koje mogu doprinijeti razvoju opštine Bratunac.

Proteklih nekoliko godina ovo udruženje je realizovalo nekoliko značajnih projekata razvoja i unapređenja pčelarstva u saradnji sa JICA i UNDP-om, gdje su članovi Udruženja dobijali pčelarsku opremu, košnice i rojeve pčela. Jedan od posljednjih projekata jeste donacija JICA u vidu pčelarske opreme. Podijelili su 40 košnica, odnosno po dva roja i po dvije košnice po korisniku, što znači da je 20 pčelara dobilo košnice, dok je za deset pčelara uručena osnovna pčelarska oprema.

Izvor: oslobođenje.ba, Foto: Kosolovskyy/bigstockphoto.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Med Bratunac Pčelari Projekt Suradnja JICA Medonosno drveće

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić