Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borov med
  • 01.12.2015. 13:30

"Med života" - neobičan i skup

Cijena samo jednog kilograma borovog meda je 50 KM. Košnica sa jakim društvom u toku jedne sezone može dati dva do tri kilograma.

  • 2.602
  • 141
  • 0

Murica Zahid se pčelarstvom bavi već punih 20 godina. U svome vlasništvu ima 80 društava, a znanje, recepti i savjeti se u njegovoj porodici prenose sa generacije na generaciju. Ne bi tu bilo ništa čudno da se sa generaciju na generaciju ne prenosi znanje o pravljenju borovog meda poznatijeg kao "Med života".

Borov med nema cvjetno porijeklo. Potiče od medne rose koja nastaje u vidu slatkih kapljica na drvetu, tačnije na pupoljcima bora. Najpoznatije podneblje gdje pčele prikupljaju ovu vrstu meda je Sibir, ali je u posljednje vrijeme sve poznatiji i borov med sa grčkog otoka Tasos.

Paša mora biti samo bor

Zahid kao tajnu svoga uspjeha navodi širinu i dužinu borove šume od najmanje tri kilometra oko košnica. U predjelima sa manjim područjem bora dešava se da pčele odlaze i na drugu vrstu drveta i cvijeta te se miješa sa borom. "Pčela mora biti samo u boru, nigdje više. Neki pokušavaju da rade ovakav med, ali im se dešava da je med pola šuma, pola bor pa bude čak i crn", objašnjava Murica.

Mnogi mu ne vjeruju da se radi o pravom borovom medu pa im je čak sumnjiva i njegova zelena boja koja se dobiva, kako kaže Zahid, samo čistim borovim medom. "Treba znati i kada bor medi te čim prestane da se pčele vade iz tog predjela", kaže Murica i dodaje: "ako bi ostale tu, tada bi s obzirom na nedostatak medne rose bora pčele otišle na daljnju okolnu pašu pa bi sa tim medom miješale ono što bi pronašle. Kada bi se to dogodilo, med bi bio žute, crne ili neke druge boje zavisno od okolne paše", naglasio je Murica.

Samo jaka društva rade ovakav med

Period kada bor medi je uglavnom maj i to nekih 18 do 20 dana, objasnio nam je Zahid, kao i to da svoje pčele najčešće vozi u Mrkonjić ili majdan na Vlašiću. Ovakav med rade izuzetno jaka društva koja naš sagovornik dobiva spajanjem dva društva u jedno i tada se može očekivati najveći prinos.

Kilogram meda - 50 KM

Kada se kaže dobar prinos meda u sezoni, onda se misli na dva do tri kilograma meda po jednoj košnici. Relativno malu količinu meda koju dobije Murica nadoknađuje cijenom. Naime cijena jednog kilograma je 50 KM. Prema riječima ovog pečlara, svi oni koji su jednom kupili borov med, postali su njegopvi stalni konzumenti, što dovoljno govori u prilog kvaliteti i djelotvornosti ovog meda.


Tagovi

Med života Borov med Zeleni med Medna rosa Pčela Pčelinja društva Murica Zahid Prinos Cijena meda


Autor

Darmin Hadžić

Više [+]

Darmin je diplomirani pravnik, ali je svoju karijeru posvetio medijima. Nagrađivani je novinar i aktivista.