Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo "Kazić"
  • 06.11.2023. 09:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Hadžići

Med sa zelenim oraščićima za štitnu žlijezdu, sa žarom za željezo

Pronašli smo najbolji med! Proizvode ga "ljepotice" iz Hadžića koje "radnu sezonu" provedu seleći po čitavoj BiH.

Foto: Selma Mujić
  • 289
  • 168
  • 0

Među 950 pristiglih uzorak na ocjenjivanje u Tuzli, analiza je pokazala da je najbolji livadski med iz Hadžića. Riječ o proizvodu s Porodičnog pčelarstva „Kazić“, koji danas ponosom pehar ističe na svojim promocijama. Na njega su utoliko ponosniji jer je ovo prvi put da su poslali svoj med na analizu.

"Za naših 15 godina to je neka kruna dosadašnjeg rada. Do sada smo imali brojna priznanja, ali ove godine je to vrhunac u našem pčelarstvu jer smo pokazali da radimo čestito, ispravno. Naše ljepotice su nam to osigurale", priča Enes Kazić za Agroklub.

Medljika je nešto posebno

Na njegovom porodičnom pčelarstvu je više od 500 društava koje sele po čitavoj Bosni i Hercegovini, pa je teško reći s koje livade su vrijedne pčelice donijele ovaj najbolji. Mnogo se ulaže, ali kako kaže naš sagovornik, isplati se i medalje im daju dodatnu stimulaciju da budu još bolji.

Kupci prepoznaju kvalitet

Osim livadskog, bagremov je pouzdano iz Posavine jer su košnice preko zime gore stacionirane zbog povoljnijih temperatura, a tu će dočekati i proljeće, odnosno bagrem pa i lipu. Planinski je s Bjelašnice. Ovaj pčelar međutim ističe da je medljika nešto posebno što priroda daje.

"To je takozvani lisni med, gdje drveće kada su visoke temperature ispušta veliku količinu tečnosti, tako da pčele unose taj nektar i sa svojim hormonima formiraju tako nešto i to je možda ono najkvalitetnije kada su u pitanju medovi", ocjenjuje.

Različiti pripravci za različite tegobe

Imaju, kaže nam, i svoje porodične brendove za koje su ove godine također pokupili zlatne medalje, poput borovih iglica u medu koji je odličan za bronhije, posebno kod djece, no, dobro dođe i odraslima, posebno pušačima koji imaju problema sa plućima jer pomaže za izbacivanje šlajma. Također, med sa zelenim oraščićima, koji imaju puno joda, pokazao je dobre rezultate kod problema sa štitnom žlijezdom.

Cijene su od 20 do 30 maraka

"Kilogram meda, kilogram zelenih oraščića. To se utapa ili pokiseli i 40 dana stoji u nekoj zatamnjenoj prostoriji, nakon tog perioda, med jednostavno istopi te oraščiće, ostane samo ljuštura, to se procijedi i dobijemo ekstrakt", kaže Kazić, dodavši da prave pripravke i sa đumbirom, te žarom koji je dobar za željezo, potom megamiks za jačanje imuniteta – med, polen i propolis.

Pored toga, u ovom porodičnom pčelarstvu po narudžbi rade i posebne pripravke za oporavak kod teških bolesti, u koje se dodaje matična mliječ. Najvažnije u svemu je, kako kaže, kvalitetna baza, odnosno dobar med.

Cijene su od 20 do 30 maraka, tamni su uvijek skuplji. Oni s pripravcima koštaju 30 KM po kilogramu.


Fotoprilog


Tagovi

Porodično pčelarstvo Kazić Livadski med Med sa zelenim oraščićima Med sa borovim igrlicama Enes Kazić Selidba pčela Kvalitet meda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.