• Krađa košnica
  • 23.04.2019. 18:00

Krađa košnica - kako ju može spriječiti savremena tehnologija

Ukoliko je košnica premještena na neko drugo mjesto, pčelari primaju obavijest putem mobitela i mogu pratiti njeno kretanje. Uređaj košta oko 200 dolara, plus godišnja pretplata.

Foto: Gordana Nastić
  • 363
  • 29
  • 0

Kada je stotinu ukradenih košnica pronađeno u voćnjaku badema u Kaliforniji, detektivi su uhapsili pčelara koji je ondje čuvao košnice, ali mučili su se da ih vrate njihovim zakonitim vlasnicima.

O čemu je riječ? Kalifornija je poznata po uzgoju badema za šta je potrebno više od 1,5 miliona kolonija pčela za oprašivanje, a pčelarima se u prosjeku plaća 171 dolar po košnici za usluge oprašivanja. Zahvaljujući velikoj potražnji i povećanju naknada, pčelari vide potencijal da zarade više novca kradući košnice i iznajmljujući ih za oprašivanje, navodi ModernFramer

Krađa košnica u Južnoj Kaliforniji

Iako ne postoji nacionalna statistika, kancelarije za provođenje zakona, širom južne Kalifornije dobijale su izvještaje o ukradenim košnicama u toku februara i marta, kada je vrhunac sezone oprašivanja badema.

Neki pčelari oboje svoje košnice ili urezuju serijske brojeve u drvo, međutim oznake je jednostavno ponovo prefarbati ili izrezbariti. Zato su se u posljednje vrijeme pojavili novi visokotehnološki alati za praćenje ukradenih košnica.

GPS sistem za košnice kao rješenje 

Ellie Symes, izvršni direktor kompanije "The Bee Corp", naučila je nešto više o postojanju potrebe uređaja za praćenje ukradenih košnica na sastanku Državne pčelarske asocijacije u Oregonu, 2017. godine. Nekoliko pčelara obratilo se Simsovoj sa pitanjem da li bi mogla razviti rješenje koje bi se zasnivalo na GPS sistemu koje će pratiti ukradene košnice.

"Pčelarstvo je skupa profesija i ove krađe imale su veliki uticaj na pčelare“, ističe Simsova. "Skrivanje GPS uređaja u košnici je zastrašujuće. Slično je sa postavljanjem alarma ispred kuće - potencijalni lopovi znaju da se kretanje košnica može pratiti", dodaje Ellie. 

Obavještenje stiže na mobilni telefon

Policija na Novom Zelandu uspješno je uhapsila lopove košnica, zahvaljujući uređaju za praćenje koji je kreirao MyApiary. Uređaj omogućava pčelarima da upravljaju košnicama i tako vode policiju pravo do lopova.

Ukoliko je košnica premještena na neko drugo mjesto, pčelari primaju obavještenje putem mobilnog telefona i mogu pratiti njeno kretanje. Uređaj košta oko 200 dolara, plus godišnja pretplata.

Pčelari se suočavaju i sa većim problemima

Iako je zabranjeno u svakoj košnici ugraditi ovaj tzv. tragač, njihova upotreba na svakih 30 košnica, često je dovoljna da spriječi lopove. Razlog za ove konkretne mjere je taj što nije ukradena samo jedna ili eventualno dvije košnice nego lopovi ukradu sve košnice u pčelinjaku. 

Symes vjeruje da je ovaj uređaj dovoljno mali da se ugradi u košnicu, što otežava lopovima njegovu detekciju (teže ga je pronaći). Za sada, njena kompanija, ne planira razvijanje novog uređaja protiv krađe. "Krađa pčela ljuti čitavu industriju, ali da li je problem dovoljno veliki da se isplati razviti novu tehnologija za njegovo rješavanje“, pita se Sims.

Definitivno postoje i drugi, veći problemi, sa kojima se suočavaju pčelari.


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Krađa košnica Tehnologija Pčelari My Apiary Oprašivači


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi