Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spasimo pčele!
  • 16.05.2019. 16:00

Komisija registrirala inicijativu Spasimo pčele! Potrebno milion potpisa

Ako inicijativa u godinu dana prikupi milion potpisa iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca.

Foto: Depositphotos/DarioSz
  • 317
  • 194
  • 0

Evropska komisija jučer je odlučila registrirati evropsku građansku inicijativu pod nazivom "Spasimo pčele! Zaštita bioraznolikosti i poboljšanje staništa kukaca u Evropi". Organizatori pozivaju Komisiju da "donese propise za održavanje i poboljšanje staništa insekata, pokazatelja očuvanosti okoliša".

Građanska inicijativa usmjerena je na određivanje sljedećih obaveznih ciljeva: "promicanje bioraznolikosti kao općeg cilja zajedničke poljoprivredne politike; drastično smanjenje upotrebe pesticida, potpuna zabrana štetnih pesticida i reforma kriterija prihvatljivosti; promicanje strukturne raznolikosti poljoprivrednih krajobraza; učinkovito smanjenje količine hranjivih tvari (npr. Natura 2000); učinkovito utvrđivanje područja očuvanja; jačanje istraživanja i praćenja te poboljšanje obrazovanja."

EU na temelju Ugovora može poduzeti pravne mjere u područjima kao što su unutarnje tržište, poljoprivredna politika te zaštita javnog zdravlja i kvalitet okoliša. Komisija stoga smatra inicijativu pravno dopuštenom i odlučila ju je registrirati. Komisija u ovoj fazi još nije analizirala meritum inicijative.

Treba prikupiti milion potpisa iz najmanje sedam različitih država članica

Inicijativa će biti registrirana 27. maja 2019., čime će započeti jednogodišnji proces tijekom kojega će organizatori prikupljati potpise potpore. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milion potpisa iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca. Komisija može odlučiti da će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili da neće, a u oba slučaja svoju odluku mora obrazložiti.

Ako evropsku građansku inicijativu nakon njezine službene registracije podrži najmanje milionn građana iz barem četvrtine država članica EU-a, oni mogu pozvati Evropsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima za to ima ovlasti.

Predložena mjera dopuštena je ako ne izlazi očito iz okvira ovlasti Komisije da podnese prijedlog pravnog akta, ako nije očito uvredljiva, isprazna ili uznemirujuća te ako nije očito u suprotnosti s vrijednostima Unije.

U BiH ne možete potpisati ovu inicijativu, ali možete informaciju podijeliti sa svojim prijateljima i rodbinom u Hrvatskoj i drugim državama članicama EU (op. urednica).


Izvori

EC Europa


Tagovi

Spasimo pčele Građanska inicijativa Evropska komisija Zabrana pesticida


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.