Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grabež pčela
  • 30.07.2017. 10:00

Kako spriječiti grabež na svom pčelinjaku?

I tiha i akutna grabež izazvane su prirodnim nagonom pčela na opstanak i prikupljanjem hrane za bespašno-zimski period. Pogledajte kako je spriječiti.

Foto: Ivan Marjanovic/bigstockphoto.com
  • 3.529
  • 138
  • 0

Gotovo da i ne postoji pčelar koji se nije sreo sa pojavom grabeži unutar jedne ili više košnica na pčelinjaku. U pčelarskim krugovima poznate su "tiha" i "akutna grabež". "Tiha grabež" se pojavljuje postepeno, lagano pojačavajući tempo, a "akutna grabež" se pojavljuje iznenada i gotovo ju je nemoguće spriječiti, piše bh pčelar.

I jedna i druga vrsta grabeži izazvane su prirodnim nagonom pčela na opstanak i prikupljanjem hrane za bespašno-zimski period. Pčele tačno osjete miris smrti u nekoj košnici, nedovoljnu snagu zajednice da se odbrani od bolesti, nedovoljnu volju zajednice u odbrani njenog bogatstva i tačno raspoznaju nivo odbrane neke zajednice i na osnovu toga kreću u grabež. A ako neka zajednica ne može da se odbrani od grabeži tada je najbolje zajednicu zatvoriti i odmah odnijeti na dovoljno udaljeni pčelinjak sa koga se pčele neće vratiti nazad.

Na udaru oboljele zajednice

"Pčele se na novoj lokaciji malo jače preprskaju razblaženim ekstraktom žalfije, leto se suzi na dva tri centimetra. Poslije dva dana zajednicu treba jače prihraniti da bi što prije krenula na rad", savjetuje Vojo Brstina.

Međusobno pljačkanje pčela, odnosno grabež može se desiti u rano proljeće prije cvatnje ili u kasno ljeto kada pčelinje paše posustaju. Ne primjeti li i ne zaustavi li grabež u samom početku, pčelar će uskoro ispred košnice pronaći hrpu mrtvih pčela njenih djelova ali i odbačenih voštanih stanica. Za grabež Vojo Brstina da su na udaru uvijek na prvom mjestu oboljele zajednice na pčelinjaku. Dalje objašnjava:

"Kada su pčele zdrave, čak i ako je malo društvo u zdravoj košnici bez pukotina i raznih šupljina i ako im je širina leta usklađena sa snagom zajednice, vrlo rijetko se pojavljuje grabež."

Nekoliko savjeta kako spriječiti grabež na svom pčelinjaku

Kao prvo, svim košnicama treba osigurati dovoljne zalihe hrane u svakom trenutku. To je najvažniji preduslov da se izbjegne grabež. U bespašnom periodu otvaranje košnica treba obaviti brzo i stručno.

"Treba suziti leto i zatvoriti sve nepotrebne otvore na košnici, što manje uznemiravati pčele, a preglede košnica obavljati kratko. U slučaju slabije paše, iskusniji pčelari savjetuju da se formira veći broj manjih pčelinjaka na većoj udaljenosti. Grabež je obično uzročnik mnogih bolesti koje se pojavljuju na pčelinjaku."

Pčele zdravih zajednica pljačkajući blago iz tuđih košnica prenesu i razne bolesti kao i krpelje ako je zajednica umrla od prevelike invadiranosti.

Foto: Ivan Marjanovic/bigstockphoto.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Kadulja

Kadulja

Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, ali najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane i za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Tagovi

Grabež Pčele Pčelarstvo Pčelinjaci Košnice Žalfija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P