Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimsko suzbijanje varoe
  • 13.12.2020. 11:30

Kako pripremiti rastvor oksalne kiseline i tretirati pčele od varoe?

Preporuka je da koncentracija oksalne kiseline u rastvoru bude 3,5 odsto što se postiže miješanjem 35 grama dehidrata oksalne kiseline i jednog litra šećernog sirupa.

Foto: Bigstock/kostik2photo
  • 12.611
  • 114
  • 0

Pčelari bi trebalo, ukoliko to do sada nisu uradili, iskoristiti naredni period i obaviti zimsko suzbijanje varoe u pčelinjim zajednicama oksalnom kiselinom.

Društva tretirati rastvorom šećernog sirupa i dehidrata pomenute kiseline pri spoljašnjoj temperaturi od nula do pet stepeni u danima kada je povećana vlažnost vazduha, a zajednice se nalaze u zimskom klubetu bez prisustva legla, navodi stručnjak za stočarstvo, Igor Petrović.

Koncentracija kiseline u rastvoru bude 3,5 odsto 

Pri tretmanu pčela strogo voditi računa o koncentraciji kliseline u rastvoru, kao i dozi koju sistemom nakapanja unosimo u pčelinju zajednicu. Preporuka je da njena količina u rastvoru bude 3,5 odsto što se postiže miješanjem 35 grama dehidrata oksalne kiseline i jednog litra šećernog sirupa (600 grama šećera u kristalu + 600 mililitara destilisana voda + 35 grama dehidrata).

Za uspješno prezimljavanje, pčelama osigurajte dohranu sirupom i mir

Šećerni sirup zagrijati na temperaturi od 35 stepeni, sipati u flašu sa velikim otvorom i usuti pomoću lijevka dehidrat oksalne kiseline. Dobijenu smjesu dobro promućkati sve dok se kristali potpuno ne rastvore. Generalna preporuka je u punoj ulici zaposednutoj pčelama nakapati pet mililitara rastvora oksalne kiseline, naglašava Petrović.

Obavezna zaštitna oprema

Međutim moramo voditi računa da je veći broj pčela skoncentrisan u središnjim ulicama, a manji u krajnjim, te i količinu rastvora treba prilagoditi u zavisnosti od njihove koncentracije u tretiranoj ulici. Nakapavanje oksalne kiseline obavlja se između satonoša direktno na pčele i to medicinskim špricom sa produženom plastičnom cijevčicom (od sokića) ili nekim drugim aplikatorom koji se može nabaviti na tržištu.

Prilikom pripreme otopine i tretiranja pčela kiselinom obavezno koristiti zaštitnu opremu (zaštitne rukavice, masku i naočale).

Kako se izboriti protiv pčelinjeg krpelja?

Podsjetimo, parazitska bolest odraslih pčela i legla koju izaziva krpelj - Varroa jacobsoni postala je veliki problem na mnogim pčelinjacima. U zadnjih 10-15 godina pojavilo se možda preko stotinu lijekova, što govori o ozbiljnosti situacije u kojoj su se proizvođači našli. Od tog broja danas se zadržalo jedva oko dvadesetak, ali još uvijek ni jedan od njih u potpunosti ne uništava varou, a u novije vrijeme preporučuje se i mravlja kiselina kao lijek u borbi protiv ovog oboljenja.


Tagovi

Varoa Pčelarenje Lijek Pčele Oksalna kiselina


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...