Iako pčele koriste veliki broj biljaka, nekada je neophodno stimulirati njihov posjet određenim vrstama. Proces kojim se to obavlja se naziva dresiranje. Kako na relativno jednostavan i efikasan način dresirati pčele?
Za uspješno privredno pčelarstvo medonosne biljke su neophodan uvjet za postizanje velikih prinosa. Pčele koriste nektar i polenov prah sa oko 2.000 vrsta biljaka. Uvjetno se pčelinje paše mogu podijeliti na glavnu i stimulativnu pašu. Sa biljaka glavne paše pčele skupljaju nektar i polenov prah koje skladište u plodištu, a višak u medištu koji se kasnije centrifugira. Sa biljaka stimulativne paše pčelinja društva uglavnom pokrivaju potrošnju hrane u gnijezdu.
Iako pčele koriste veliki broj biljaka, nekada je neophodno stimulirati njihov poset određenim vrstama. Ovaj proces se u pčelarstvu naziva dresiranje pčela. Dresiranje pčela je relativno jednostavan proces, a izvodi se u cilju sigurnijeg oplođenja cvjetova biljaka u uzgoju. U pčelarstvu se za povećanje oplodnje i sigurnog posjeta pčela cvjetovima biljaka u uzgoju koristi nekoliko metoda, a u ovom tekstu će biti riječi o dresuri aromatiziranim sirupom, dresuri metodom prskanja i metodom inserta.
Dresiranje pčela aromatiziranim sirupom se sastoji u pripremi šećernog sirupa u koji se dodaju cvjetovi. Šećerni sirup se priprema u odnosu 1:1 (šećer:voda). U večernjim satima se u pripremljeni mlaki sirup, dodaju cvjetovi željenih biljaka kojima su prethodno uklonjeni čašični listići. Odnos listića i šećera je 3:1. Takav sirup se ostavi preko noći kada se vrši ekstrakcija eteričnih ulja. Rano ujutro, 2 do 3 sata prije izlijetanja pčela, se vrši stimulativno prihranjivanje društava sa 150 - 200 ml sirupa po društvu. Prihranjivanje se vrši preko hranilice, ali ga pčele radilice vrlo brzo raznose u plodište. Nakon izlijetanja i u jutarnjim satima, pčele traže cvjetove sa istim mirisom.
Vrlo je bitno da sav pribor i posude za pripremu sirupa budu čiste i bez stranih mirisa. Također, pupoljci i cvjetovi u precvjetavanju imaju različit sadržaj mirisnih supstanci i on nije isti kao kod cvjetova u punom cvijetu.
Metoda prskanja se primjenjuje kada želimo usmjeriti pčele na biljke sa slabom rodnošću ili sa funkcionalno ženskim cvjetovima. Ovo je čest slučaj u vinogradarstvu, gdje postoje sorte sa gore navedenim osobinama.
Priprema šećernog sirupa je identična kao kod prethodne metode. Poslije ekstrakcije mirisnih materija 3 sata prije izlijetanja vrši se prihrana društava sa 150 do 250 ml aromatiziranog sirupa. Sat vremena prije izlijetanja pčela vrši se razrjeđivanje sirupa 3:1 u korist vode, a zatim se tom otopinom prska željena parcela.
Ova metoda se zasniva na spremanju polenovog praha 20-ak dana prije cvjetanja. Ovako pripremljen polen se zatim dodaje pčelama preko kutije - inserta. Da bi se sakupio polenov prah vrši se skidanje rodnih grančica sa cvjetnim pupoljcima 20-ak dana prije cvjetanja. Na sobnoj temperaturi provocira se prijevremeno otvaranje pupoljaka. Zatim se pristupa otkidanju antera sa polenovim prahom. Polen se čuva u frižideru do momenta upotrebe.
Kada nastupi cvjetanje, pripremljeni polen se miješa sa krečnim prahom u koncentraciji 3:1. Tako pripremljena smjesa se stavlja u specijalnu kutiju, a ona na poletaljku ispred leta košnice. Pčele prilikom izlijetanja bivaju naprašene i ovom smjesom oprašuju željeni zasad. Na ovakav način kod jabuka se prinos udvostručuje, a kod kruške i lucerke utrostručuje.
Foto: pixabay.com
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor