Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema pčelinjaka
  • 06.11.2015. 11:30

Jeste li utoplili pčelinje zajednice?

Pčelari su do sada trebali izvršiti sve potrebne ozbiljnije korake vezane uz uzimljavanje pčelinjih zajednica.

Foto: depositphotos.com, ppl
  • 308
  • 7
  • 0

U novembru pčele polako počinju svoj zimski san. Pčelari su do sada trebali izvršiti sve potrebne ozbiljnije korake vezane uz uzimljavanje pčelinjih zajednica. Otvaranje košnica od ovog mjeseca više se ne prakticira kod imalo ozbiljnih pčelara, iako ni to nije "uklesano u kamen", kao ni većina stvari u pčelarstvu.

U ovom mjesecu izlaze iz legla i posljednje zimske pčele koje će dočekati toplije proljetne dane te nakon što matica počne sa zalijeganjem, odhraniti prve generacije pčela u idućoj godini. Kod malo slabijih košnica sa manjim brojem pčela, to se već dogodilo ranije, dok se kod jačih događa upravo tijekom novembra, što još naravno ovisi o godini, ali i o podneblju na kojem se nalazi pčelinjak.

Jače zajednice ulaze kasnije u klupko

U jesenima koje su toplije i vremenski nešto stabilnije, to se događa kasnije, a u hladnijim prema prirodnom bioritmu pčela, ipak nešto ranije. Pčele, kao što smo već čuli ili naučili, ulaze u klupko na temperaturama od 9 do 12°C, što opet ovisi o jačini svake zajednice. U proljeće i za vrijeme zimskih pročisnih letova, nešto slabije zajednice izlaze ranije, a jače kasnije. Kod ulaza u klupko jače će zajednice cijele u klupko ući kasnije od slabijih - sa manjim brojem pčela i kod njih su mogući izleti na temperaturama do 10 ili 11°C.

Ukoliko u ovom ili idućim mjesecima postoje velike oscilacije u dnevnim i noćnim temperaturama, pčele će shodno tome širiti i skupljati klupko, izlazit će češće na pročisne letove. To je naravno s jedne strane dobro, međutim tada će, pošto su aktivnije, više i brže trošiti pripremljene zalihe hrane.

Utopljavanje u novembru?

Iako mnogi pčelari upravo u novembru počinju sa utopljavanjem zajednica, mišljenje stručnih pčelara je da do veljače treba osigurati pravilnu, ali ne i prejaku ventilaciju košnice. Pčelama hladnoća smeta manje od moguće vlage koja se može javiti u košnici. Trpanje na desetine kilograma novinskog papira oko i na košnicu, ne samo da nije estetski lijepo, već je i nepotrebno. Košnica bi trebala biti utopljena na način da sa vanjskih stranica gubi što manje topline. To se radi jedino zbog legla, a sada novog legla više neće biti - dakle, utopljavanje u novembru je potpuno nepotrebno.

U početku novembra dovršavamo uzimljavanje zajednica, prije nadolazećih zimskih dana završavamo uređenjem okoliša pčelinjaka, u slučaju snježnih padalina čistimo leto košnice, po potrebi vršimo tretiranje zajednica protiv varroe, počinjemo sa pretapanjem voska, osiguravamo mir u pčelinjaku i slično. Svi radovi uglavnom se preusmjeravaju na radove sa opremom u radioni, izvan dohvata samih uzimljenih košnica. Počinjemo sa obnovom nastavaka ili praznih košnica izvan pčelinjaka okvira i slično.

Foto: depositphotos.com, ppl1958


Tagovi

Pčelinjak Košnice Pčelinje leglo Jake zajednice Zimsko klupko Utopljavanje zajednica Novembar Zmovanje pčela


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.