• Pčelar inovator
  • 26.02.2017. 12:00

Izumio uređaj za sakupljanje pčelinjeg otrova

Pčelar/inovator Iso Aziraj iz Bihaća oduševio je posjetitelje sajma u Gudovcu, u Hrvatskoj, svojim inovacijama: košnicama i digitalnim uređajem za sakupljanje otrova!

  • 5.395
  • 826
  • 0

Pčelar/inovator Iso Aziraj iz Bihaća oduševio je svojim izumom posjetitelje 13. Međunarodnog sajma pčelarstva u malom mjestu Gudovac kod Bjelovara u susjednoj Hrvatskoj. Na sajmu, na kojemu je učestvovalo preko 150 izlagača iz 8 zemalja, pokazao je neki novi/budući oblik savremenog pčelarenja

Na sajam se prijavio sa dvije nove košnice potpuno drugačijeg oblika koje su prilagođene osobama svih starosnih dobi pa čak i invalidnim osobama, što su prve košnice u svijetu takvog tipa. Pored toga, posjetiocima sajma je predstavio i prvi digitalni uređaj za sakupljanje pčelinjeg otrova (Apitoksina) koji se koristi u medicini, piše krajina.ba

"Kupnjom i korištenjem ovih proizvoda, svaka porodica može živjeti od svog rada i to ne samo od proizvodnje i prodaje meda nego i mnogih drugih proizvoda od kojih je jedan i pčelinji otrov čija je cijena od 45.000 - 65.000 dolara po kilogramu. Smatra se da za sakupljanje jednog kilograma pčelinjeg otrova u jednoj sezoni i sa ovim uređajem treba oko 100 jakih pčelinjih društava", rekao im je Aziraj.

Inovativni pčelar već je najavio da mora završiti još neke započete projekte koji će se sigurno moći vidjeti na sajmovima u gradovima diljem Europe.

Izvor i foto: krajina.ba


Tagovi

Iso Aziraj Pčelar. Inovacije Bihač


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi