Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selo Greben
  • 24.09.2022. 10:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

Izgubili stado ovaca, medvjed im uništio pčelinjak, ali ne odustaju od poljoprivrede

Sve što proizvedu, Sulejman i Rasema Zukić prodaju na kućnom pragu u selu udaljenom 25 kilometara od Srebrenice

Foto: Sakib Smajlović
  • 154
  • 51
  • 0

Iako na pragu osme decenije života, Sulejman i Rasema Zukić vrijedno rade u svom selu Greben, udaljenom 25 kilometara od Srebrenice. Ovdje su se vratili prije tačno 20 godina, zasukali rukave, očistili imanje i zasijali razne kulture.

U godinama koje su dolazile, nastavili su s ulaganjem, suočili se, ali i prebrodili brojne nedaće. Uprkos svemu, poljoprivreda i dalje ostaje njihov izbor.

Eutanazirano 200 ovaca     

U razgovoru za Agroklub, Sulejman priča kako je iz izbjeglištva u rodni Greben dotjerao 40 ovaca. Od UNDP-a dobio je još 50 grla, a ubrzo je formirao stado od 200 ovaca i postao vodeći farmer u regionu Osata. Nažalost, donirane ovce bile su zaražene brucelozom, koja se proširila na kompletno stado.

"Poslije smo od nje oboljeli moja supruga i ja i liječili smo se 15 dana u sarajevskoj bolnici", kaže nam, prisjećajući se da su prema nalogu općinskog veterinarskog inspektora sve ovce eutanazirane.

Od voća pravi prirodne sokove, džemove i kompote

Danas je velika izgrađena štala prazna, a oni su se posvetili voćarstvu i pčelarstvu. Na imanju su zasadili 200 stabala šljive mađarice i isto toliko kruške, jabuke i drugog voća.

Rasema i Sulejman, ovih dana imaju pune ruke posla. Voće  je uprkos suši, ove godine rodilo kao nikad do sada. Prave kiseli i slatki pekmez i sirće, domaćica od svih vrsta voća pravi prirodne sokove, džemove i kompote. Nešto će ostaviti za svoje potrebe, a višak prodati dugogodišnjim kupcima.

Do prije tri mjeseca imali su 52 sanduka pčela, a onda im je medvjed uništio 20 sanduka.

Šefket Ćivić je prvo obnovio pčelinjak pa kuću - do zime proda sav med

"Veliki sam ljubitelj i poznavalac pčelarstva.  Volim taj posao, a i unosan je. Kada je rodna godina, proizvedem oko tonu meda i sve to prodam poznatom kupcu na kućnom pragu. Posjedujem sve certifikate za proizvodnju meda i na tuzlanskom sajmu pčelara dobio sam zlatnu medalju", s ponosom kazuje Zukić.

Asfalt i voda olakšali život

Povratnici sela Greben godinama su imali problema s putem do susjednog sela Karačići. Za asfaltiranje najkritičnijeg puta u dužini 300 metar, Općina Srebrenica obezbijedila je 30.000 KM, a pet povratnika sakupili su još 15.000 maraka. Godinama su desetak kilometar išli po vodu, jer selo nema nijednog izvora.

Zukići su i taj problem riješili. Sulejman je na jednom izvoru uradio bazen, kupio crijevo i sam iskopao 1.000 metara kanala te na taj način, uz asfalt i vodu, olakšali život mještana. 


Tagovi

Poljoprivreda Sulejman Zukić Rasema Zukić Greben Voćni sokovi Pekmez


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.