Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dugogodišnji pčelar
  • 13.08.2022. 12:00

Šefket Ćivić je prvo obnovio pčelinjak pa kuću - do zime proda sav med

Primorani smo podići cijenu meda zbog poskupljenja repromatreijala, kaže Ćivić

Foto: Sakib Smajlović
  • 379
  • 204
  • 1

Dugogodišnji pčelar Ševket Ćivić iz Tokoljaka, tridesetak kilometara od Srebrenice vlasnik je 60 sanduka pčela. Za Agroklub, kaže, da je zadovoljan ovogodišnjim prinosima meda, ali ističe da je ova godina teška i za pčelare zbog poskupljenja repromaterijala.

"Ova godina je jako dobra i mnogo pčelare je iznenadila. Imali smo dobar prinos meda, ali tek sad problem nastaje kada treba pčele zazimiti. S druge strane, godina je i veoma teška za pčelare. Primorani smo podići cijenu meda zbog poskupljenja repromaterijala. Zato je i cijena kilograma meda 25 maraka", naglašava Ćivić

Kvalitetan med        

Tvrdi da je med s područja Srebrenice najkvalitetniji, potkrepljujući to činjenicom da ovo područje posjeduje ogroman prirodni potencijal za pčelarstvo zbog čistog okoliša i bogatstva raznovrsnog prirodnog bilja.

Pčele opasne bolesti dobijaju zbog nedovoljne pažnje

"Naš med je najkvalitetniji zbog čiste prirode, jer nema u okolini zagađivača. Imamo 100 posto prirodni med. Moje mišljenje je da su mušterije jako zadovoljne, jer med redovno kupuju. Prodajem ga na kućnom pragu, a ponajviše u Federaciji BiH. Potražnja je velika i do zime će sav med biti prodat", vjeruje.

Prvo pčeljnjak pa kuća       

Ovaj  poznati srebrenički pčelar smatra da se pčelarstvom treba baviti prije svega iz ljubavi. On se time bavio i prije rata, a kada se među prvim povratnicima Tokoljaka vratio na svoje imanje, prvo je očistio i uredio plato za postavljanje pčelnjaka, a nakon toga čekao obnovu kuće

"Prve rojeve dobio sam od prijatelja, kasnije kupio još nekoliko matičnjaka. Do prije dvije godine imao sam oko 100 sanduka, ali sam ih morao smanjiti zbog enormnog poskupljenja hrane za pčele, opreme i ostalih potrepština", kaže Čivić

Voda je neophodna u blizini košnica - kako napraviti pojilice?

Čivić, kaže da se rad i trud vremenom isplate, ali svaki početak je težak i zahtjevan. Najlakše je nabaviti košnice, ali treba da se radi konstatno da bi se opstalo. Pčele opasne bolesti dobijaju zbog nedovoljne pažnje. Osim toga, pčelnjak se mora čuvati i od napada medvjeda, koji su ovog ljeta nanijeli velike štete srebreničkim pčelarima. Također je mišljenja da je pčelarstvo grana koja nije mnogo razvijena na tom području te da se u nju jako malo ulaže. 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Pčelarstvo Med Pčele Ševket Ćivić Tokoljak Prinosi meda Cijena meda


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #životinje
Jarići, razigrani blizanci koji krase jedno seosko domaćinstvo. Nestašni su i brste sve pred sobom. Uveseljavaju prolaznike i djecu iz komšiluka. Predivna bića iz životinjskog svijeta.