Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad pčela
  • 12.06.2019. 13:30
  • Zlatiborski okrug, Uzice

Iskusni pčelar i njegov komšija preživjeli ubode preko 300 pčela

"Bilo je oko deset sati ujutru kada je komšija doterao ovce. Pustili smo ih na livadu, ali glupe ovce su se nekako našle na oko desetak metara od pčelinjaka. Tu imam 60 košnica. Ovce koje su počele tuda da se kreću, pa valjda i njihov miris, a pri tom i glad pčela jer je kiša sve sprala, sve je to uticalo da se pčele naljute, počinje priču Miladin Maksimović.

Foto: Biljana Kuzmanović
  • 567
  • 53
  • 0

Miladin Maksimović (74), iskusni pčelar iz sela Gostinica kod Užica (susjedna Srbija, op.ur.), i tog dana je, kao i svakog prethodnog, od ranog jutra bio u svom pčelinjaku. Pošto je veliko prostranstvo, oko tri hektara, dogovorio se sa komšijom Desimirom Lazićem (66) da dovede oko 60 ovaca da ih pusti na livadu. 

"Bilo je oko deset sati ujutru kada je komšija doterao ovce. Pustili smo ih na livadu, ali glupe ovce su se nekako našle na oko desetak metara od pčelinjaka. Tu imam 60 košnica. Ovce koje su počele tuda da se kreću, pa valjda i njihov miris, a pri tom i glad pčela jer je kiša sve sprala, sve je to uticalo da se pčele naljute", počinje priču Miladin. 

Pčele napadale sa svih strana 

Kaže da su na njih odmah krenule pčele iz nekih dvadesetak košnica, a nakon tog pridružile su im se ostale pčele iz pčelinjaka. Ovce su počele da padaju i da trče u krug oko pčelinjaka.

"Komšija je stajao na nekih dvadeset metara od pčelinjaka, a ja sam odmah uletio u obližnji pomoćni objekat i izneo dvije kape radi zaštite za mene i Desimira. Odmah sam uletio među ovce i počeo da spašavam one koje su popadale," prisjeća se Miladin.

Osjećao je kaže ubode svuda po tijelu. "Poneki zaboli, najviše oni po vratu i po glavi. Nisam stizao ni da ih otresem, nego sam ih pritiskao po glavi. Brinuo sam se za ovce, jer su ih pčele ubadale samo po glavi. I poslije sat i po borbe sa pčelama i ovcama uspjeli smo da ovce odvojimo i istjeramo van dometa. Još više sam se zabrinuo kada nisam vidio komšiju", kaže Miladin.

Samo u vratu bilo 40 žaoka 

Pošao je da traži komšiju, ali ga je ugledao poslije par minuta na brdu. "Ma traljao sam ovcu, skidao pčele sa nje, ali su one ubadale mene. Skočio sam i počeo da bježim. Ali, stvarno, osim uboda, nisam ništa osjećao", dodao je Desimir, koji je odmah otišao kući. Miladin je upalio automobil i pošao kod doktora, dok su na Desimira njegovi najbliži uticali da i on ode. 

I Desimir i Miladin su odmah primljeni i zadržani na odjeljenju alergologije

Miladin kaže da nije osjećao nikakve tegobe, ali sama pomisao da ga je ubolo toliko pčela, uticala je na to da ipak posjeti ljekara. U tri sela, su i tri ambulante. Ljekar po jedan dan provodi u jednoj ambulanti, pa naredni u drugoj i tako u krug.

"Ljekara sam našao tek u trećoj ambulanti u Lunovom selu. Već su dovezli Desimira. Odmah smo dobili urbazon. Doktorka u ambulanti mi je izvadila 40 žaoka iz vrata. Rekla nam je da moramo da odemo u bolnicu radi daljih pregleda, a i sama se čudila kako nam nije ništa. Onda je komšija sjeo u moj automobil i zajedno se odvezli do bolnice", kaže Miladin.

Čim je izašao iz bolnice, odmah otišao da obiđe svoje pčele 

I Desimir i Miladin su odmah primljeni i zadržani na odjeljenju alergologije. Primili su infuziju, uzeta je krv na analizu, urađen je EKG-a... I svi rezultati su bili dobri. Čak je Miladinu pritisak bio niži. Iako su htjeli da idu kući odmah, morali su da ostanu najmanje 72 sata u bolnici, za slučaj neke zakasnjele reakcije. 

"Dok smo tako sjedili u bolnici, samo na jednoj nozi sam izbrojao preko 100 rana od uboda. Toliko je bilo i na drugoj. Glava je bila u malim čvorugama. Sigurno me je ubolo preko 300 pčela. Desimir je imao oko 40 uboda. Pustili su nas poslije dva dana. Žena mi je rekla da kada je donijela čizme iz bolnice i istresla ih, u njima je bilo na brdo mrtvih pčela. Valjda kako su ubadale, one su umirale i padale u čizme", kaže Miladin, koji je odmah otišao da obiđe svoje pčele.

Pet ovaca je bilo kritično

Miladin se sjeća da ga je za ove 32 godine, koliko se bavi pčelarstvom, prije 20 godina najviše ubolo oko 50 pčela, kada ih je selio u Banat, pa mu ispala košnica.

"To je do sada bilo najviše. Inače, svaki dan me ubadaju, pet, deset, ali nikada nisam imao neke posljedice. Sa sobom uvijek, za svaki slučaj, imam jedan lijek protiv alergije. On mi služi za prvu pomoć u slučaju da osjetim da mi nije dobro. Evo, i danas su ljute. Malo kosim oko pčelinjaka, pa im to smeta", dodao je Miladin, a u šali je dodao da "nikom nije škodilo malo pčelinjeg otrova". 

Pet ovaca je bilo baš kritično. "Jedva se oporavljaju. Intervenisao je veterinar i tri su sada mnogo bolje, a dvije još uvijek leže i ne spadaju im otoci sa glave", dodao je Miladin.


Tagovi

Miladin Maksimović Desimir Lazić Željko Perišić Pčela Košnice Gostinica Lunovo selo Stapari


Autorica

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinarka više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki dio Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.