Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afirmacija pčelarstva
  • 06.01.2022. 13:45
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Inicijativa iz Tuzle: Proglasiti pčele posebnim opštim dobrom

Očuvanje pčelinjeg fonda je zajednički cilj resornog ministarstva i Saveza pčelara

Foto: Ured za informisanje Vlade TK
  • 538
  • 745
  • 0

Uprkos izuzetno sušnoj godini, pčelari sa područja Tuzlanskog kantona su  u 2021. prijavili više košnica nego ranijih godina. Dijelom su za to zaslužni i u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva  i vodoprivrede TK.

U želji da pomogne očuvanju pčelinjeg fonda resorno ministarstvo je u prošloj godini isplatilo 269.000 KM novčane podrške za uzgoj pčelinjih zajednica (košnica).

Dobra saradnja sa Savezom pčelara rezultirala je povećanim brojem prijavljenih košnica. Poticajem sa kantonalnog nivoa obuhvaćeno je ukupno13.514 košnica dok su samo 2.984 košnice dobile novčanu podršku Federalnog ministarstva poljoprivrede“, kazao je ministar PVŠTK Vahidin Smajlović, naglasivši da će u saradnji s pčelarima nastojati da poveća poticaje sa nivoa FBiH.

Predstavnici Saveza pčelara i sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla Suad Selimović zahvalili su tokom današnjeg sastanka ministru na dobroj saradnji. Smanjen pčelinji fond i njihov značaj na cijelu poljoprivredu i opstanak biljnih vrsta, je prema njihovom mišljenju, poticaj da se inicira proglašenje pčele posebnim opštim dobrom, odnosno da se prestane tretirati samo kao dio animalne proizvodnje.

Pored toga na današnjem sastanku bilo je govora i o izmjeni pravilnika o poticajima kao i izradi registra košnica i pčelinjaka te o manifestacijama koje afirmišu pčelarstvo.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Vahidin Smajlović Tuzla Suad Selimović Ministarstvo poljoprivrede šumarstva  i vodoprivrede TK


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.