Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaključci s kongresa
  • 05.12.2021. 09:00

Husnija Kudić: Za pčelarstvo će se ove godine izdvojiti više od 1,4 miliona KM

Savjetnik ministra kaže da je za ovu godinu osigurana sredstva po modelu direktne podrške proizvodnjama, za 1.694 pčelara koji su prijavili 115.261 košnica, u vrijednosti skoro 900.000 KM. Tu su i strukturne mjere te podrška kantona i općina.

Foto: Depositphotos/Vitalii_Mamchuk
  • 327
  • 76
  • 1

Najveći broj pčelara ne živi od pčelarenja, ali svoj kućni budžet dopunjavaju prihodima iz ovoga sektora, saznajemo na u Sarajevu nedavno održanom, VI. Međunarodnom kongresu pčelarstva i pčelinjih proizvoda.

Tim smo povodom razgovarali sa savjetnikom federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, mr. Husnijom Kudićem. Zanimalo nas je kako je kod nas u ovoj oblasti riješena zakonska regulativa. Kaže da je ona sistemski uređena donošenjem Pravilnika o pčelarstvu, uspostavom Registra pčelara i pčelinjaka, uvrštavanjem podrški za pčelarstvo i za proizvodnju i kroz strukturne mjere. Ističe da zahvaljujući tome raspolažemo sa podacima o broju pčelara, pčelinjaka i pčelinjih zajednica, načinu pčelarenja, odnosno je li to stacionarni i/ili seleći pčelinjak, tipu košnica. Definisane su i katastarske općine i katastarski broj parcele gdje su smješteni pčelinjaci, kao i geografske koordinate parcele (GPS) za svaki od njih.

Povećan broj upisa i ažuriranje 

"Navedeni podaci nam omogućavaju sistemsko praćenje, što je od velikog značaja za unapređenje ove oblasti. Nadalje, podaci koje sadrži Registar služe kao osnova za kreiranje mjera i politika u funkciji razvoja pčelarstva i zaštite zdravlja pčela. Ovaj grana predstavlja opšte društveni interes svake zemlje, pogotovo ako se zna da su pčele jedan od najvažnijih oprašivača te faktor stabilnosti cjelokupnog ekosistema", naglašava Kudić. 

Navodi da je od donošenja Pravilnika o pčelarstvu i uspostave Pčelarskog registra povećan broj upisa i ažuriranje pčelara i pčelinjaka. Po podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava (RPG) evidentirano je  njih 4.662 koji su prijavili 239.699 košnica. U Registru u 2021. godini podatke je ažuriralo 2.950 onih koji pčelare na 3.483 pčelinjaka sa 182.194 zajednice. Ova se proizvodnja odvija na 2.148 stacioniranih i 1.335 selećih. Podsjeća da su prije uspostave registra u 2019. godini podsticali svega 275 pčelara, sa 30.687 košnica.

Koliko su stimulisani pčelari?

Interesovalo nas je na koji način su pčelari stimulisani. Savjetnik ministra kaže da je za ovu godinu osigurana sredstva po modelu direktne podrške proizvodnjama, za 1.694 onih koji su prijavili 115.261 košnica, u vrijednosti skoro 900.000 KM. "Ako pridodamo tome i strukturne mjere za unapređenje pčelarske proizvodnje, izdvojit ćemo skoro milion KM na federalnom nivou. Ako se uzme da značajnu podršku daju kantoni i gradovi/općine, onda se može govoriti da će se u ovoj godini izdvojiti više od 1,4 miliona KM podrške u sektor pčelarstva u Federaciji BiH", ističe. 

Pčelarstvo predstavlja opšte društveni interes svake zemlje, istaknuo je Kudić (Foto: FMPVŠ)

Pored direktne podrške po proizvodnim košnicama, navedene strukturne mjere su predviđene kroz model podrške ruralnom razvoju programa poticaja, a ogledaju se u podršci investicijama za nabavku košnica, napredne opreme i opreme za selidbu. Ovim mjerama omogućeno je subvencioniranje do 30 posto uloženih sredstava, još po 5 posto ukoliko se radi o ženi pčelaru ili pčelaru mlađem od 40 godina.

Osigurana su sredstva za uvođenje standarda kao i certifikaciju organske proizvodnje u pčelarstvu do 75 posto ostvarenih troškova certifikacije. Po modelu ostalih vrsta podrški, između ostalog, i za ovaj sektor su predviđena sredstva za podršku zadrugama, subvencioniranje troškova izlaganja, organiziranje simpozija, sajmova kao i subvencija troškova rada udruženja i saveza u skladu sa listom prihvatljivih troškova.

Kada je riječ o ovogodišnjem Kongresu, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bilo je suorganizator. Mr. Kudić ističe da je ovaj događaj i ove godine pokazao svoju interdisciplinarnost, okupljajući sve zainteresirane strane iz toga područja.

Na Kongresu su predstavljeni rezultati istraživanja, kao i rezultati iz struke i prakse. Tako su u radu i ovogodišnjeg skupa sudjelovali veterinari, prehrambeni tehnolozi, nutricionisti, liječnici, agronomi, ljekari, farmaceuti i veliki broj iskusnih pčelara kao i drugih srodnih zanimanja.

U skladu s vizijom, misijom i ciljevima kongresa, donesena je rezolucija koju možete preuzeti u dokumentu ispod teksta


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Pčelarstvo Husnija Kudić Registar Kongres Pčelinji proizvodi Rezolucija Zaključci


Autorica

Saima Trako-Silajdžić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, voćarstva i vinogradarstva. Najveći dio svog bogatog radnog staža provela je u oblasti hortikulture i rasadničarske proizvodnje ukrasnog bilja, sadnica voća i ljekovitih vrsta. Imala je uticaja i na agrarnu politiku u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo ekspanzijom, posebno u proizvodnji jagodastog voća.