Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mala farma Hadžić
  • 30.07.2017. 08:00

Gradski život zamijenili seoskom idilom

Ovaj bračni par se još prije nekoliko godina počeo baviti uzgojem koza, pčelarstvom i pravljenjem raznih smjesa za jačanje imuniteta.

Foto: Arhiva Male farme Hadžić
  • 3.457
  • 381
  • 0

Poljoprivreda je vrlo perspektivno područje za razvoj poduzetništva na našim prostorima, pogotovo u vrijeme kada posla u drugim oblastima nema, a sve je više ljudi na zavodima za zapošljavanje. Malo je onih koji odluče sami pokrenuti vlastiti biznis, ali i onih koji uopće žele raditi u poljoprivredi. No, to nije slučaj sa Murselom i Amirom Hadžićem iz Živinica koji su gradski život odlučili zamijeniti seoskom idilom.

Planovi za preseljenjem trajali više od deset godina

Naime, ovaj bračni par ne živi baš na pravom selu, već u prigradskom naselju, koje je udaljeno svega dva kilometra od Živinica. Međutim, pejzaž koje to mjesto ima je takav da daje osjećaj kao da ste udaljeni kilometrima od gradskog života. Njihova priča počinje još kada su se tek vjenčali, odnosno prije nekih 11 godina. Već tada su oni kao jedan idiličan bračni par imali svoje snove i želje, koje su htjeli ostvariti pod svaku cijenu. I tada su krenuli sa štednjom kako bi ispunili svoj životni san, a tačno prije pet godina taj san postao je njihova sretna realnost.

U razgovoru sa gospođom Murselom doznali smo da je njen suprug Amir ranije radio kao uspješan menadžer jedne firme, međutim, oni su oduvijek željeli nešto drugačije. Danas, njihovo domaćinstvo posjeduje manje stado koza i stotinjak košnica pčela.

Ispod članka pogledajte galeriju njihovih proizvoda!

Planiranje i dolazak do samog cilja trajali su jako dugo, skoro deset godina. U tih deset godina Amir je završio fakultet, te napredovao u svojoj karijeri. Međutim, imao je jasan cilj pred očima: stvoriti i razviti svoj biznis, čim se ukaže povoljna prilika za to, započinje svoju priču gospođa Mursela.

U ponudi imaju tri vrste meda

Kako smo već naglasili u uvodnom dijelu teksta, bračni par Hadžić je poznat po uzgoju pčela i pravljenjem smjesa za jačanje imuniteta. Mursela naglašava da kada pčele nisu na ispaši, onda su smještene u obližnjem selu nedaleko od njihove kuće.

Porodica Hadžić trenutno u ponudi ima tri vrste meda i to: bagremov, livadski i planinski med. Također, u ponudi imaju i polen u medu, propolis, tahin u medu, te njihov svakako najtraženiji proizvod - mulitivitamisku bombu.

A sama priča oko nastanka mulivitaminske bombe je posebna i imala je dakako, trnovit put.

"Mog tada već desetogodišnjeg sina Haruna, dok je pomagao svome babi (ocu) oko rada sa pčelicama je ubola pčela. Inače nikada do tada nije imao apsolutno nikakvu alergijsku reakciju na ubod niti na bilo što drugo. Te večeri je završio u bolnici i izgledao je jako loše. Njegovo stanje me potaknulo da mu moram jako brzo podići imunitet, naravno prirodnim putem, a ne odlascima u apoteku", nastavlja sa pričom Mursela.

Multivitamska bomba njihov najtraženiji proizvod

Ona dalje dodaje da joj je njena prijateljica dala nutricionistički recept, koji je ona sama malo korigirala, te mu dodala još neke dodatke i pomiješala sve skupa sa medom. I tako je iz mješavine nekoliko različitih sastojaka nastala multivitaminska bomba.

Veoma nam se svidio njen izgled i okus, a sliku sam podijelila na Facebooku, gdje mi je u roku od 24h stiglo mnogo poruka od prijateljica, koje su tražile da i njima napravim istu smjesu, priča Mursela.

Danas je multivitamska bomba najtraženiji proizvod na Maloj farmi Hadžić. Sa ove farme dodaju da se prilagođavaju potrebama kupaca, odnosno da po želji kupaca izostavljaju neke proizvode iz recepta. Na takav način prave mulitvitamsku bombu s medom ili jabukovim pekmezom, ovisno za koju svrhu je namijenjena.

Naravno, mulitivitamska bomba zbog svog sastava se ne preporučuje dijabetičarima. U svome sastavu ovaj proizvod ima prirodni med (ili ponekad i jabukov pekmez), integralne žitarice, bademe, lješnjake, susam, orahe, čukorat, rogač, brusnicu, aroniju, smokve, hurme, šljive, grožđice, te lan.

Prodaju i tahin s medom

Pored ovog vrlo traženog proizvoda, sa Male farme Hadžić u prodaji se može naći i tahin s medom - namaz napravljen od smrvljenog sezamovog sjemena. Njegova primjena je višestruka, te se isti može koristiti u pripremi mnogih jela, ali i kao samostalna namirnica. Još važnije, tahin s medom je pun esencijalnih vitamina, minerala i aminokiselina.

Tahin u medu

Inače, ovaj proizvod slovi kao afrodizijak, odnosno kao sredstvo za dizanje libida i kao prirodni lijek za erektilnu disfuknciju. Polen, muški polni element cvijeta biljke je osnovna sirovina od koje mlade pčele stvaraju mliječnu materiju koja je neophodna za ishranu legla i matice. Uslijed nedostatka polena u košnici, matica prestaje nositi jaja, a pčele prestaju sa lučenjem voska i grade saće.

Polen je prava riznica vitamina. Prije svega, tu su vitamini B kompleksa, provitamin A, vitamini E,D i C. Također, može sadržavati brojne esencijalne aminokiseline, odnosno one koje organizam ne stvara sam, pa se moraju unositi putem hrane. Ovi minerali su neophodni za normalno funkcioniranje kardiovaskularnog sistema, a ne treba zanemariti ni antiokisdansno, antistresno i antialergijsko dejstvo. Enzimi koji ulaze u sastav polena kontrolišu brojne životne procese, ubrzavaju varenje hrane, učestvuju u razgradnji i sintezi hranljivih materija. Što više enzima unosimo u organizam hranom, naše tijelo dobija više energije i jača imunološki sistem. Od ostalih ljekovitih materija tu su fitohormoni koji stimulišu rast, pa su naročito važni za djecu, tinejdžere, trudnice i dojilje, te lecitin koji smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, snižava krvni pritisak, izgrađuje nervne ćelije, kožu i kosu i u konačnici "podmazuje" zglobove.

Pored pčelarstva, bave se i uzgojem koza

Prodaju i suhu jarčetinu

Porodica Hadžić se pored pčelarstva bavi i uzgojem koza. Prodaju suhu jarčetinu, kozje mlijeko i kozji sir. U ponudi, kako Mursela ističe, imaju tri vrste kozjeg sira: sa začinima (bosiljkom, bijelim lukom), s maslinama i sir bez dodataka. Kozji sir inače preporučuju trudnicama, sportašima i osobama koje su vrlo često izložene većim fizičkim naporima.

Kozje mljeko je savršen saveznik u borbi protiv stresa, bronhitisa, alergija, anemije i slično. Sadrži 47% više vitamina u odnosu na kravlje mlijeko.

"Već nekoliko godina se bavimo uzgojem koza i prošle godine smo se okušali u sušenju i prodaji jarčetine. Također, namjeravamo da i ove godine pa i ubuduće nastavimo sa time, te uvrstimo u prodaju i svježe kozje meso. Svake godine prodamo i određen broj živih grla, uglavnom koza za rasplod i daljnje razmožavanje, jer su u pitanju visokomliječne aplske koze", kaže nam Mursela.

Ona dalje otkriva da su i ove godine planirali proširiti asortiman svojih proizvoda na kozmetiku i sirupe, ali ih je dolazak prinove spriječio u realiaciji njihovih planova - barem zasada. Upravo iz tog razloga, ovaj bračni par vrši rasprodaju koza, te kroz godinu do dvije planiraju ponovno pokrenuti aktivnosti oko koza. Dakle, trenutno kada je u pitanju posao oko koza, ovaj bračni par je napravio manju pauzu, svakako iz opravdanih razloga.

A svi oni koji su zainteresirani za prvoklasne proizvode sa Male farme Hadžić mogu kontaktirati ovaj bračni par preko njihove Facebook stranice Mala farma Hadžić, gdje je moguće pogledati cjenovnik svih trenutno dostupnih proizvoda. Bitna informacija je dakako, da zasada, ovaj bračni par vrši i dostavu proizvoda u Živincama, Tuzli i Sarajevu.

Foto: Arhiva Male farme Hadžić


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Mala farma hadžić Pčelarstvo Kozji sir Med Kozje mlijeko Seoski život Poljoprivreda Tain s medom Multivitaminska bomba


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.