• Pčelarska porodica Tomić
  • 12.04.2017. 08:00

Godišnje proizvedu pet tona meda

Supružnici Dragana i Saša Tomić odlučili su se da im pčelarstvo osim velike ljubavi i zadovoljstva predstavlja i životnu profesiju. Razvili su mnogo proizvoda i postali čuveni širom BiH.

  • 8.594
  • 723
  • 0

Saša i Dragana Tomić iz Gradiške su tehničari, Saša mašinski, a Dragana tekstilni. Mašinstvo i konfekciju Tomići su zamijenili pčelarenjem. Razvili su proizvodnju, stvorili bogatu lepezu proizvoda i postali poznati pčelari širom naše zemlje. Lijepo aprilsko vrijeme Tomići provode mahom na pčelinjaku u Bok Jankovcu. Na prelijepom, prostranom i vrlo urednom ranču, pčelinje košnice zauzimaju dominantno mjesto.

"Danas proširujemo društva, dodajemo satne osnove, pregledamo zdravstveno stanje pčela, čistimo ostatke od pogača. Treba dosta vremena da se pregleda stotinu društava, koliko imamo ovdje na lokaciji u Bok Jankovcu", kaže Saša.

Pčele su dobro prezimile pa su prve informacije optimističke

Prve informacije su optimističke. Pčele su dobro prezimile ljutu zimu, u dobroj su zdravstvenoj i radnoj kondiciji i već su u dobroj mjeri napunile saće. Saša se nada da će ova godina biti jedna od boljih. U najboljim godinama imali su prinos po 40 kilograma meda po društvu. Broj društava kreće se do 150. Tomići su se opredijelili za intenzivno pčelarstvo.

Specijalizirani za matičnu mliječ

"Proizvodimo više vrsta meda, bagremov, kestenov, livadski, šumski... Osim meda proizvodimo i vosak, polen, propolis , a posebno mjesto zauzima matična mliječ. Imamo i druge proizvode na bazi meda i propolisa , koji su veoma dobro prihvaćeni na tržištu. Posebno smo se specijalizirali za matičnu mliječ i tu supruga Dragana prednjači", kaže Saša.

Da je riječ o vrhunskim profesionalcima u pčelarstvu govori i podatak da godišnje sele za ispašom sedam do osam puta. Idu u susret cvjetanju raznih biljnih vrsta. Potkozarje je veoma bogato kestenom, bagremom i voćem, Lijevče polje djetelinama, travama, voćnim vrstama i cvijećem, a predio uz rijeku Savu amorfom.

"Osim ovdje u Bok Jankovcu pčele vozimo i u lijevčanska sela Romanovce i Karajzovce, te u potkozarska sela. Imamo svoje ustaljene lokacije i dogovor sa proizvođačima voćarskih, ratarskih i povrtlarskih kultura. Nema pčelarenja na jednom mjestu", kaže Saša.

Tomići su dobitnici najviših priznanja na mnogim sajmovima i manifestacijama. Redovno gostuju u Prijedoru, Banjoj Luci, Laktašima, Brčkom i Bijeljini. Uveliko se pripremaju i za ovogodišnju tradicionalnu manifestaciju "Zdravofest", koja se održava povodom Dana opštine Gradiška. Priznali su da će pripremiti najbolji i najraznovrsniji štand do sada, te da se spravom nadaju nagradi najvišeg ranga. A nakon prve ovogodišnje smotre, već u maju očekuju i prvo vrcanje meda.

Tomići imaju gotovo 150 pčelinjih društava

"Današnji pregled društava nam daje nadu da će ova godina biti medonosna. Sa nestrpljenjem očekujemo prve izložbe i sajmove i prva vrcanja meda, jer smo uložili mnogo truda i ljubavi u ovaj posao", kažu Dragana i Saša Tomić, najpoznatiji supružnici pčelari u BiH.

Proizvode i meso od kunića

Osim pčelarstva ova vrijedna porodica pokazala se i veoma uspješnim proizvođačima mesa od kunića, a među prvima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine su zasadili plantaže drveta paulovnije. Uvjereni su s pravom da ovo čudesno drvo osim što je medonosno može predstavljati i odličan izvor zarade kao tehničko drvo.


Fotoprilog


Tagovi

Saša Tomić Dragana Tomić Satne osnove Vosak Polen Zdravofest Propolis Matična mliječ Potkozarje Lijevče polje


Autor

Boško Grgić

Boško Grgić

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi