Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 21.01.2018. 11:30

Fuštar: Kako dobiti 100 kg meda po jednoj košnici?

"Godinama sam se mučio, istraživao, testirao i na kraju dobio rješenje. Ključ je u rojenju i spajanju društava!", kaže Čedo.

  • 9.864
  • 280
  • 0

Skoro pet godina Čedo Fuštar je testirao pčele i usavršavao opremu i svoju metodu da iz jedne košnice izvrca 100 kilograma meda. Prije nekoliko godina je to ostvario u Njuhama, na obalama Drine. Na deset košnica je izvrcao tonu meda, a sa preostalih 20 je dobio oko 700 kilograma, piše bh pčelar.

"Godinama sam se mučio, istraživao, testirao i na kraju dobio rješenje. Ključ je u rojenju i spajanju društava!", kaže Čedo.

Godinama je, kaže, pratio šta se dešava kad se pusti jedan roj, pa drugi, pa treći. Pčelaru ostaje prazna košnica! "Konstruisao sam napravu koja u vrijeme rojenja, tokom maja, zaustavlja 30.000 jedinica".

Čedo otkriva dio recepture

Kada se oplodi matica, stavljam kontra leto, a to društvo stavljam sa mladom maticom. Nakon toga vraćam roj od 30.000 jedinica u tu istu košnicu i tako dobijam od nekih 60.000 jedinica. Kasnije to društvo stavljamo u Hanimbalovu rešetku, postavljam prazan nastavak. Za 10 do 15 dana izlazi novih 30.000 jedinki.

Ako ne bi našao profesionalca, amateru ne bi poklonio ovo znanje ni za kakve novce, ističe Čedo.

Znači imamo 90.000 do 100.000 jedinki koje idu da prikupljaju nektar. Na pašu kreće armija od 50.000 pčela.

Ovo su samo neki dijelovi iz Čedine recepture. Teško je sve na papir prenijeti. Uz sve to Čedo nam je priznao da jedan dio ove svoje "recepture" neće javno otkriti. Kaže, to će pokazati nekom u četiri oka, pripremiti ga i uvjeriti da se to može ostvariti. To znanje zainteresovanom pojedincu, zadruzi ili ustanovi prodat će za 10.000 eura.

Izvor i foto: bhpčelar/E.M.


Tagovi

Čedo Fuštar Med Pčele Proizvodnja Rojenje Pčelinja društva Prinos


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.