Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoidi
  • 12.03.2016. 08:00

Francuzi zabranjuju pesticide štetne za pčele?

Hoće li Francuzi u potpunosti zabraniti upotrebu pesticida koji sadrže aktivne tvari smrtonosne za pčele?

  • 236
  • 10
  • 0

Francuski zastupnici započeli su sa drugim čitanjem zakona o biološkoj raznolikosti, za koji se mnogi nadaju da će nadmašiti europske standarde i zabraniti upotrebu onih pesticida koji djeluju smrtonosno na pčele, prenosi EurActiv.

Neonikotinoidi, kontroverzna skupina insekticida koji djeluju na pčelinji živčani sustav, u središtu je pozornosti još od decembra prošle godine, kada je u dijelu Europe moratorij na njihovu upotrebu istekao. U znanstvenoj literaturi naveliko "okrivljeni" za prijetnje nestankom najvažnijih oprašivača, neonikotinoidi su još u upotrebi u Francuskoj i nekim drugim zemljama EU.

Europski moratorij zabranjuje tek određene tvari

2013. godine, Europska komisija stavila je dvogodišnji moratorij na tri vrste neonikotinoida - klotianidin, imidakloprid i tiametoksam - koji se trenutno preispituje na europskoj razini.

"Europski moratorij odnosi se na zabranu tek određenih tvari, a što je sa drugima? To jednostavno nije dovoljno", istakao je bivši ministar ekologije Delphine Batho. Francuska je u prvom čitanju propustila priliku donijeti potpunu zabranu ovakvih kemikalija, no imaju to priliku ispraviti na drugom čitanju zakona o biološkoj raznolikosti. Poražavajuće je da se kukci oprašivači se danas suočavaju sa najvećim prijetnjama ikada, a naša potreba za njima nikada nije bila veća.

Traži se potpuna zabrana

"Mi smo u Narodnoj skupštini usvojili potpunu zabranu neonikotinoida tijekom rasprave o zakonu o bioraznolikosti, no on kao takav nije prošao Senat već je tamo takoreći "oslabljen" jer su senatori umjesto potpune zabrane izabrali stroža ograničenja u upotrebi insekticida, a prema preporuci francuske Agencije za hranu, zaštitu okoliša, zdravlja i sigurnosti", istakao je Batho i dodao da se nadaju da će ovo drugo čitanje ipak donijeti bolje rezultate jer su sada predali novu izmjenu koju su potpisala 52 člana vladajuće stranke.

Populacija divljih oprašivača pod velikim je pritiskom u cijeloj Europi, a zabrinjava podatak da je broj insekata sada čak 37% ispod prirodne razine.

Mišljenja političara i pčelara trebala bi se preklapati

"Dodatak koji je podržala većina političara zapravo predlaže da se upotreba proizvoda koji sadrže aktivne tvari iz porodice neonikotinoida, uključujući i sjemena tretirana tim proizvodima, zabrani od 1. januara 2017. godine", istakao je Batho i dodajući da bi se interesi poljoprivrednika i pčelara na ovoj temi trebala preklapati, jer čak 84% poljoprivredne proizvodnje u EU ovisi upravo o pčelama i divljim oprašivačima.

No unatoč tome, i dalje je prisutan jak otpor prema eventualnoj potpunoj zabrani i to od strane raznih agrarnih lobija, ali i brojnih udruženja farmera koji se po ovom pitanju podržavaju. Ukoliko amandman o neonikotinoidima bude u francuskom parlamentu prihvaćen, to će francusko zakonodavstvo staviti daleko ispred europskog standarda.

Foto:depositphotos.com;sauletas


Izvori

EurActiv


Tagovi

Francuska Neonikotinoidi Pčele Divlji oprašivači Pesticidi Insekticidi Poljoprivredna proizvodnja Pomor pčela Pčelari Delphine Batho

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]