Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore EU pčelarstvu
  • 20.06.2019. 16:00

Evropska komisija povećava potporu sektoru pčelarstva EU za 12 miliona evra

Potpora EU, udvostručena doprinosima država članica, primjenjivat će se na nacionalne pčelarske programe koji počinju 1. augusta 2019. i traju do 31. jula 2022.

Foto: Pixabay/yo7lxm
  • 238
  • 41
  • 0

Evropska komisija osigurat će 120 miliona evra za pčelarski sektor u EU u iduće tri godine kako bi podržala njegovu ključnu ulogu u poljoprivredi i okolišu. To predstavlja povećanje od 12 miliona evra u odnosu na potporu koja se pruža za razdoblje od 2017. do 2019. godine.

Povjerenik EU za poljoprivredu Phil Hogan izjavio je: "Pčelarstvo je važan dio poljoprivredno-prehrambenog sektora EU, pomažući u očuvanju radnih mjesta u našim ruralnim područjima. Pčele su također od vitalne važnosti za održivost naše poljoprivrede i zdravih ekosustava. Treba pozdraviti činjenicu da Zajednička poljoprivredna politika, djelujući u sinergiji sa drugim ključnim evropskim i nacionalnim fondovima, sada pruža snažnija sredstva za podršku ovom sektoru."

Potpora se počinje primjenjivati 1. augusta 2019.

Potpora EU, udvostručena doprinosima država članica, primjenjivat će se na nacionalne pčelarske programe koji počinju 1. augusta 2019. i traju do 31. jula 2022. Ovi programi osmišljeni su na nacionalnoj razini u suradnji sa sektorom sa ciljem poboljšanja uvjeta za pčelarstvu i marketingu njihovih proizvoda. Mjere uključuju, primjerice, obrazovanje pčelara, potporu pokretanju pčelarstva, borbu protiv parazita koji štete košnicama te istraživanja ili mjere za poboljšanje kvalitete meda.

U 2018. godini, EU je imala više od 17,5 miliona košnica podijeljenih na više od 600.000 pčelara. Pčelarstvo se prakticira u svim državama članicama EU, a Evropska unija je drugi najveći proizvođač meda na svijetu. Kolonije pčela nužne su za poljoprivredu i okoliš, čime se osigurava reprodukcija biljaka oprašivanjem, a pčelarstvo sudjeluje u razvoju ruralnih područja.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Izvori

EC Europa


Tagovi

Pčelarstvo Phil Hogan Potpore pčelarstvu


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.